Hlavní obsah

Pololetní vysvědčení vyvolává v dětech strach

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pololetní vysvědčení, které ve čtvrtek děti ve školách dostávají, může u některých školáků vyvolat obavy z reakce rodičů. Z toho důvodu se také zvyšují počty volání dětí na Linku bezpečí, která se týkají právě školních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli vysvědčení děti častěji telefonují na Linku bezpečí.

Článek

Počet telefonátů spojených se strachem z vysvědčení nebo z reakce rodičů narůstá zhruba od poloviny ledna, uvádí tisková zpráva Linky bezpečí (LB).

Podle ní se nejvyšší počet hovorů týká obav z reakce rodičů. Z tohoto důvodu na Linku bezpečí volalo letos v lednu 35 dětí a mladistvých. Od počátku letošního ledna linka také přijala 18 hovorů, které se týkaly problémů s učivem, 35 volajících potřebovalo řešit vztah s učitelem.

Volající děti také trápí volba školy, nebo strach ze zkoušky.

Doporučení vedoucí LB Hany Petrákové je, aby se rodiče zajímali o školní výsledky dětí po celý školní rok. „Nevyhrožujte jim a nestrašte je následky kvůli vysvědčení, i když není podle vašich představ,“ říká Petráková

Jak může Linka bezpečí pomoci?

Pokud dítě na LB zavolá, snaží se jej konzultant uklidnit, aby se zbavilo strachu a začalo o problému hovořit. Poté se konzultant snaží najít dítěti v jeho okolí zastánce, který mu poradí a pomůže vzniklou situaci překonat.

Může se jednat o příbuzné, starší sourozence, apod. Pokud by přesto problém u dítěte trval, může na Linku bezpečí volat opakovaně, konzultant se vždy snaží nalézt společně s volajícím dítětem nejlepší možnost řešení situace.

Linka bezpečí - 116 111 je primárně určena dětem a dospívajícím v těžkých životních situacích (nonstop bezplatný provoz z pevné i mobilní sítě).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám