Hlavní obsah

Plodnost mužů stále klesá. Nová metoda pomáhá najít kvalitní spermie

Novinky, zun

Plodnost mužů stále klesá. Například dnes se za normální považují výsledky spermiogramu, které by lékaři v 80. letech označili za velmi podprůměrné. Vědci se snaží s tímto stavem něco dělat a vyvíjejí způsob, jak odlišit kvalitní spermie od těch nekvalitních. O to usiluje i nová metoda PICSI, díky níž lze najít zralé spermie, které mají větší šanci oplodnit vajíčko.

Foto: Profimedia.cz

Vědci se snaží, aby každý pár, který touží po miminku, uspěl

Článek

Letos v létě tuto léčbu zvolil pár, který o miminko usiloval skutečně velmi dlouho. Žena se sedmkrát pokoušela otěhotnět "ze zkumavky", bohužel bez úspěchu. „Tato 35letá žena má vrozenou vadu dělohy, 42letý muž výraznou patologii spermiogramu. Nyní jsme jí transferovali embryo a ta žena je po letech marných pokusů těhotná,“ popisuje vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST Jan Šulc.

Metoda PICSI je v Česku novinkou, například GEST ji provádí od letošního léta. „Máme za to, že právě pro páry s opakovaným neúspěchem IVF (in vitro fertilizace), je PISCI nadějnou alternativou,“ říká Šulc, jehož tým zatím tuto metodu vyzkoušel u deseti takto „beznadějných“ párů. „Výsledkem jsou zatím dvě těhotenství a u tří pacientek stále čekáme na výsledek,“ konstatuje lékař.

Co to je PICSI

Mikromanipulační metoda PICSI (intracytoplasmatická injekce předem vybrané spermie) je zatím jediný fungující test, který umožňuje vybrat v laboratorních podmínkách zralou spermii. Využívá se při něm Petriho miska speciálně ošetřená vrstvou hyaluronanu. Tato látka je důležitou součástí mezibuněčné hmoty obalů vajíčka, a právě vazba spermie na hyaluronan má pro oplození zásadní význam. Výsledky testu tak umožňují embryologovi vybrat ty nejvhodnější spermie a oplodnit jimi pomocí intracytoplasmatické injekce (ICSI) vajíčka.

„V návaznosti na teoretické poznatky lze říci, že zralá spermie má velmi pravděpodobně nepoškozenou genetickou informaci. Oplození vajíčka touto spermií dává vysokou pravděpodobnost vzniku kvalitního embrya, které je schopné správného vývoje. Taková spermie nemusí být nutně ta nejrychlejší a ani nemusí z pohledu embryologa vypadat nejlépe. Nemusí tedy při spontánním oplození uspět, nemusí ji embryolog vybrat k injekci do vajíčka. Metoda PICSI ji ale nalézt dokáže,“ popisuje vedoucí lékař GESTu Jan Šulc.

Tuto novou metodu doporučují lékaři také v případech nedostatečného vývoje embryí v předchozích cyklech. Léčba bohužel není hrazena ze zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Související články

Největší mýty o neplodnosti

Ačkoli to každý neví, neplodnost opravdu patří mezi nemoci, stejně jako například cukrovka, astma či rakovina. Ve většině případů také platí, že si pacient...

Výběr článků

Načítám