Hlavní obsah

Pesticidy mají vliv na narození dětí s autismem

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Američtí odborníci teď prokázali, jak nebezpečné jsou stále pesticidy užívané dříve v zemědělství. Látky používané před lety k hubení škodlivého hmyzu a plevele se stále dostávají do potravy člověka. Podle kalifornských vědců se matkám vystaveným účinkům pesticidů rodí častěji autistické děti.

Foto: , Novinky

Pesticidy mají klíčovou roli při vývoji plodu v matčině břiše.

Článek

Nejhorší vliv mají organochlorové pesticidy. Experti z Los Angeles si všimli, že nejvíce autistických dětí se rodí v oblastech poblíž zemědělsky obhospodařovaných ploch.

Klíčovou roli podle nich mají pesticidy při vývoji plodu v matčině břiše. Tato studie je přitom první svého druhu, která prokazuje vztah mezi působením nebezpečných jedů a autismu u člověka. V západní populaci se narodí s touto psychickou poruchou každé sté dítě.

Čím vzdáleněji od zemědělsky využívaných ploch ženy žijí, tím méně často se jim rodí autismem postižené děti.

Organochlorové pesticidy se v zemědělství dnes již nevyužívají. Stále jsou ale jejich neméně nebezpečné metabolity ve volné přírodě. V padesátých letech minulého století se s velkou slávou používaly na hubení hlodavců a hmyzu. Teprve později se zjistilo, že vážně negativně účinkují na zdraví člověka.

Reklama

Související články

Pesticidy mohou zvyšovat riziko nádoru mozku

Zemědělci, kteří jsou vystaveni silnému působení pesticidů, ale také ti, kdo je používají při pěstování v uzavřených prostorách, jsou více ohroženi rozvojem...

Výběr článků

Načítám