Hlavní obsah

Vědci: Autismus souvisí s rychlým růstem mozku dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN DIEGO

Porucha sociálního chování - autismus - může souviset s příliš rychlým růstem mozku v raném dětství. Vyplývá to z výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v nejnovějším vydání Journal of American Medical Association vědci z kalifornského San Diega.

Foto: ÚSZS MSK

Ilustrační foto

Článek

Zjistili, že děti, které se narodí s podprůměrně velkou hlavičkou, která v prvním roce života nadměrně rychle roste, jsou autismem ohroženy víc než populace dětí s normální velikostí hlavy. Čím rychlejší je růst, tím těžší symptomy autismu lze očekávat, tvrdí šéf výzkumu profesor Eric Courchesne.

Domnívá se, že rychlý růst mozkové tkáně dítěti neumožňuje zpracovat vjemy a emoce, což je pro normální vývoj chování nezbytné. Za normálního tempa růstu má mozek víc času reagovat na podnět patřičnými neurologickými spoji.

"U autistického dítěte roste mozek příliš rychle v období, které je významné pro učení a v němž se mozek učí reagovat na okolní svět. Vytváří pak abnormální spoje, takže dítě nezíská správný pocit o světě kolem sebe," řekl BBC Courchesne. Výzkum je založen na pozorování 48 dětí, u nichž byl zjištěn autismus.

Příčina růstové abnormality je zatím neznámá

Ve srovnání s průměrem měly tyto děti při narození hlavičky o 25 procent menší, ale do 14 měsíců objemem hlavy předčily průměr až o 15 procent. Pak se růst mozku zpomalil. Příčinu této růstové abnormality vědci zatím neznají. Jestliže se výsledek potvrdí, bude to pro lékaře znamenat šanci odhalit poruchu dřív než dosud.

Autismus je nyní diagnostikován až ve dvou, někdy až čtyřech letech dítěte, tedy v době, kdy lze pozorovat opožděný vývoj řeči a nezvyklé sociální chování. Typická je netečnost k okolí i vlastnímu tělu.

Reklama

Výběr článků

Načítám