Hlavní obsah

Pediatři poznají týrané děti i podle psychiky

– PRAHA

Pediatři poznají podle změny psychiky, že dítě, které mají dlouhodobě v péči, by mohlo být týrané. Varující jsou také opakované úrazy. Buď rodiče popisují nevěrohodně vznik úrazu nebo přivedou dítě s několika různě starými úrazy. To vše by mělo být signálem, že s dítětem není vše v pořádku.

Článek

"Pediatr, který dlouhodobě dítě zná a léčí jej, pozná určitou změnu psychiky při preventivních prohlídkách," řekl dětský lékař Milan Kudyn. Lékař podle něj sleduje, jaká je vazba mezi matkou a dítětem, a jak s ní dítě komunikuje. "Týrané dítě je plaché, než něco řekne, hledá očima matku, je ustrašené, aby něco neprovedlo," popsal. Některé děti se takto chovají normálně, ale tady je varující právě změna, když dítě takto dříve nereagovalo. 

Pozornost veřejnosti přitáhl nyní případ sedmiletého Ondřeje z Kuřimi u Brna. Chlapec byl zamčený nahý a svázaný v komoře, kde jedl z podlahy. Policie z týrání obvinila jeho matku. 

Předsedkyně pediatrické společnosti Hana Cabrnochová řekla, že společnost dala lékařům takzvaný doporučený postup, jak týrané dítě poznat. Od 1. července 2006 rovněž platí vyhláška ministerstva práce a sociálních věcí, která stanovuje postup při hlášení podezřelých úrazů. Pokud to vypadá, že úraz souvisí s domácím násilím, musí ho lékař hlásit. Dítě nebo jeho rodiče vyplní podrobný formulář. Pokud by to lékař neudělal, hrozí mu pokuta 5000 korun. 

Nejčastěji jsou týrány děti do jednoho roku věku

"V praxi to vypadá tak, že lékař kontaktuje nemocnici, kam zraněné dítě předává, a snaží se, aby bylo provedeno šetření v rodině," řekla Cabrnochová. V Česku je 99 procent dětí registrováno u praktického lékaře, v tom už více dělat nelze. "Spíše je problém, že okolí dítěte si nevšímá, že se něco děje," připomněla. 

Petr Havránek z Centra dětské traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice řekl, že ročně hospitalizují s úrazem 1500 až 1700 dětí, dalších 15 000 ošetří ambulantně. "Podezření na týrání máme tak u pěti dětí za rok," shrnul. Nejčastěji jsou týrány děti do jednoho roku věku. Obvykle nový partner matky nesnáší pláč dítěte. Matka týrání do určité míry toleruje, aby o druha nepřišla. Pak má ale výčitky svědomí a vyhledá s poraněným dítětem lékaře. 

Klasické poranění podle Havránka je, že dítě do jednoho roku, které ještě nechodí, má zlomeninu stehenní nebo bércové kosti. Když rodiče řeknou, že se to stalo při autonehodě, to může být. Ale když tvrdí, že si zaklínilo nožičku do ohrádky postýlky, tak k takové zlomenině dojít nemůže. "Pokud na tom rodiče trvají, je to pro nás podezřelé a pátráme dál," řekl lékař. 

Aby dítě přežilo, s vlastním týrání mnohdy jakoby souhlasí

Psycholog Karel Humhal dodal, že některé děti se stávají snáze oběťmi týrání. "Oběť s agresorem tvoří vzájemnou koluzi, tedy tajnou neuvědomovanou dohodu. Osobnost agresora a oběti se nějakým způsobem doplňují," vysvětlil. Týrání se dopouštějí rodiče častěji na dětech, které jsou neklidné a nezvladatelné. "Ten, kdo je týrá, je bezradný z toho, co s nimi dělat, tak je začne týrat. To ale není pro jeho jednání omluva," zdůraznil psycholog. 

Jako soudní znalec vypracovával posudky řady týraných dětí a všiml si, že oběti jakoby souhlasily s tím, co se jim dělo. "Říká se tomu identifikace s agresorem: dítě říká, jsem špatný, zlobím, zasloužím si to," popsal. Podle Humhala to dělá dítě pro svoji ochranu, aby týrání přežilo. Při vyšetření se pak zjišťuje, do jaké míry se už negativní sebehodnocení u něj rozvinulo. 

Reklama

Související témata:

Související články

Týraných dětí v Česku stále přibývá

Každým rokem se zvyšuje počet týraných a sexuálně zneužívaných dětí, loni se jejich počet podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí blížil ke dvěma...

Výběr článků

Načítám