Hlavní obsah

Osmiletá Katka potřebuje kvůli cukrovce I. typu asistenčního psa

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes osmileté Kateřině Ele Kondelčíkové z Karlovarska se před třemi roky změnil život od základu. Po zachycení prvních příznaků jí bylo totiž diagnostikováno nevyléčitelné onemocnění cukrovky prvního typu. Od té doby je Kačka odkázána na pravidelnou aplikaci inzulinu. Protože jí ale hladina krevního cukru v krvi neustále kolísá, může i přes léčbu kdykoliv zkolabovat. Předejít tomu nejhoršímu by jí mohl pomoci speciálně vycvičený asistenční pes.

Foto: archív rodičů Katky

Osmiletá Katka má závažnou formu diabetu.

Článek

U cukrovky I. typu dochází k úplnému zničení buněk slinivky břišní produkujících inzulin, takže v organismu inzulin chybí. Léčba proto vždy vyžaduje celoživotní dodávání inzulinu a pečlivou nonstop kontrolu glykémie.

Inzulinoterapie pak s sebou přináší riziko častého výskytu nízké hladiny cukru, tedy hypoglykémie, se kterou jsou spojeny další projevy a komplikace, jakými jsou poruchy vědomí, bolesti hlavy či zmatenost.

U Katky se zároveň vyskytuje forma labilního diabetu. Hodnoty glukózy v krvi tak u ní kolísavě reagují na inzulin a příjem uhlohydrátů, což má za následek nevysvětlitelně vysoké či nízké glykémie. Ve vážných případech může dojít až k upadnutí pacienta do kómatu.

Katka je proto nepřetržitě napojena na monitorní senzor, který však může podobně jako jakákoliv technika kdykoliv selhat. Rodiče v noci nespí kvůli neustálému dohledu nad dcerou.

Nová zbraň na cukrovku

Styl

Je to pro ně opravdu velice fyzicky i psychicky náročné. Proto se rozhodli pořídit Katce asistenčního detekčního psa.

Foto: archív rodičů Katky

Katce by pomohl speciálně vycvičený asistenční pes.

„Tito psi jsou speciálně vycvičeni pro osoby s diabetem prvního typu, reagují na změny glykémie nad i pod normální hodnoty a oproti senzoru na změnu reagují až o deset minut dříve.

Bohužel kompletní náklady na pořízení tohoto psa jsou obrovské, stojí 297 tisíc korun, což je pro rodiče nad jejich možnosti,” vysvětluje Michaela Kožíšková, koordinátorka finanční sbírky pro pomoc Katce.

Pes jako lék a podpora

Styl

Se sbírkovou akcí pomáhá i Nadační fond Srdce pro Plzeň a Silver Fox Gentlemen's Club. Právě tyto dvě organizace a další přátelé rodiny připravují benefiční akci s názvem Šance - pes pro Kačku, která se bude konat v pátek 27. března v divadle Pluto v Plzni. Cena vstupenky je dvě stě korun.

Součástí akce bude i charitativní jarmark. Veškerý výtěžek půjde na účet pro Kačku. Příspěvek na pořízení psa je ovšem možné zasílat s označením Pes pro Kačku i přímo na transparentní účet: 2801609472/2010.

Reklama

Související články

Když život zatěžuje vzácné onemocnění

Statisticky jsou jediným z tisíce, deseti tisíc, sta tisíc nebo i více lidí na celém světě. Vzácné onemocnění je odlišuje, přesto se snaží o normální život....

Výběr článků

Načítám