Hlavní obsah

Odhalit skoliózu páteře u dítěte mohou i rodiče

Novinky, das

Děti mají velmi špatné držení těla a dost často u nich dochází k vybočení páteře - tzv. skolióze. Jelikož se jedná o onemocnění, které může v budoucnu přivodit vážné komplikace, je velmi důležité problém začít okamžitě řešit a co nejdříve vyhledat odborníka.

Foto: Profimedia.cz

První známky nemoci se objevují mezi osmým a dvanáctým rokem života.

Článek

Až u 90 % všech případů se objevuje takzvaná idiopatická forma skoliózy, kdy příčina abnormálního zakřivení páteře spojeného s rotací obratlů není známa. Podle odhadů se vyskytuje až u dvou procent obyvatelstva – o něco častěji u dívek a žen. Pokud se přehlédne nebo podcení, jde o potenciálně závažné onemocnění, které může v pozdějším věku vést k postižení srdce a plic.

"První známky nemoci se objevují mezi osmým a dvanáctým rokem života. Vyšetření pohybového ústrojí v tomto časovém rozmezí může skoliózu podchytit v počátcích a umožnit tak včasnou léčbu. Ta dosahuje nejlepších výsledků do ukončení růstu páteře – tedy do osmnácti let věku," upozorňují odborníci ze serveru Růstovýhormon.cz.

Jak se pozná skolióza

Orientačně může rodičům posloužit jednoduché vyšetření pohledem, kdy pozorujeme dítě vsedě zezadu. Také můžeme vyzvat dítě, aby se předklonilo a dotklo se palců na noze. Má-li v obou těchto situacích jedno rameno výše, může se jednat o skoliózu a je tedy dobré vyhledat odborníka, který nechá udělat rentgen páteře.

Pomáhá léčebná gymnastika

Skolióza se léčí většinou léčebnou gymnastikou, v těžších případech naložením sádrového korzetu. Tato opatření postačují ve více než 90 % případů. Pokud však došlo k vyčerpání konzervativních léčebných metod, je zapotřebí operace. Princip všech operačních výkonů je stejný – narovnání zakřivení a napřímení páteře. Obecně platí, že výsledek všech metod je tím lepší, čím dříve se s léčbou začalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám