Hlavní obsah

Několik rad, jak naučit dítě plavat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naučit dítě plavat nemusí být vůbec nic složitého. Stačí trochu trpělivosti, několik rad a během pár dnů se z neplavce může stát velmi zdatný plavec. Podívejte se s námi, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

K výuce přistupujte jako ke hře, kde dítěti jdete vlastním příkladem.

Článek

V první řadě dítě do ničeho nenuťte a k výuce přistupujte jako ke hře, kde dítěti jdete vlastním příkladem. Zapomeňte na neustále výtky a poučování, jednoduše si s ním hrajte. Je to ten nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak v dětech vypěstovat důvěru k vodě.

Zprvu tak dítě vezměte společně s hračkami do mělké vody a nechte ho si hrát. Během chvíle se přizpůsobí prostředí a na strach z vody zapomene. Jenom dobře, pokud v ten moment bude mít kolem sebe děti, které se vody nebojí. Pro jistotu mu ještě ukažte, jak se z vody snadno dostane - ať po cestičce, žebříku či schůdkách, i to je věc, která mu může dodat na jistotě.

Ponořit hlavu nemusí být snadné

V dalším kroku se pokuste dítě naučit ponořit hlavu pod hladinu, což zejména pro starší děti už nemusí být vůbec jednoduché. Nejlepší je učinit to právě na mělčině a třeba se sehnout k nějaké oblíbené hračce pod vodou, dítě můžete vybavit plaveckými brýlemi či další pomůckou a nejprve s nimi natrénovat to, jak zadržet dech. Velmi pomáhá, když jde dítěti dospělý příkladem a potápí se s ním.

Jakmile toto dítě zvládne, pak začněte se splýváním na zádech - je to pro dítě jednodušší na zádech začínat - poproste ho, aby tlačilo boky vzhůru a břicho vystrkovalo co nejvýše nad hladinu, uši ať naopak skryje pod hladinu. Velkou pomůckou je, když se dítě zaměstná sledováním něčeho v jeho směru (v bazénu můžete najít něco zajímavého na stropě, venku jsou mraky. Pak může začít hýbat libovolně rukama a nohama. „Vozte“ ho takto, jak libo, a až to zvládne, začněte s cvičením na břiše.

Foto: Profimedia.cz

Začínat by se mělo na zádech. I zde může pomoci destička.

Posléze učte dítě správně šlapat vodu. Na toto cvičení se vydejte na kraj bazénu či někam kde dítě nedosáhne na dno – ale vždy blízko bezpečí mělčiny, což mu názorně ukažte! Nohy i chodidla by měla být propnutá, rukama může zkoušet styl prsa, ale pozor: prsty u rukou musí mít u sebe.

Samotná výuka plavání

Až po zvládnutí všech předchozích kroků, přichází na řadu samotné plavání. „Pro začátek je ideální použít bezpečnostní pomůcky, např. pás s kombinací křidélek, jež se postupně odejmou, stejně jako plováky na pásu. Výborná je rovněž vesta – ty výukové jsou nakloněné trochu dopředu, připravené na plavání, umožňují postupně odejmout plováky a tím se dítě postupně učí plavat samo. Velkou pomocí je i plavací deska, s níž udělá vaše dítě v plavání rychle pokrok a ještě ho to bude bavit,” vysvětluje Kateřina Princová ze Skibi.cz.

Plavání s deskou umožňuje, že horní část těla je pohodlně nad hladinou a dítě má prostor na soustředění se na pohyby nohou. Nejlepší je začít klasickým kraulovým kopáním, dokonce ještě dříve než se šlapáním vody. Je důležité, aby byly nohy propnuté a tělo nakloněné dopředu, jinak se nehýbe dopředu. Až toto dítě zvládne, může ponořit tvář a zkusit se nadechnout na jednu stranu a pak na druhou.

Foto: Profimedia.cz

Pomocí destičky lze dobře trénovat správný pohyb nohou.

Pak můžete přidat ruce ve stylu prsa či kraul, což je možná lepší, protože dítě se jednou rukou pořád drží desky. Odborníci pak radí, aby se nadechovalo ve chvíli, kdy vystrčí loket z vody nejvýše. Prsty ruky by měly být stále spojené a pod hladinu by mělo dítě vrátit s tvář současně s rukou, která jde pod hladinu palcem napřed. Jakmile zvládne toto, můžete plavací desku odebrat a zapojit druhou paži.

Při výuce stylu znak leží dítě na zádech, desku mu nechejte na hrudníku tak dlouho, jak bude chtít, a dohlížejte jen na správné zanořování ruky, která by měla jít pod hladinu malíkem.

Pokud se dítě ještě nepotápí

„Některé děti se naučí plavat pod vodou dříve než nad hladinou. Je tomu tak zejména u těch, co s nimi rodiče chodili plavat od kojeneckého věku,” upozorňuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík.

Ostatní děti ale mývají z potápění strach. Pro ně je nejlepší začít s potápěním v bazénu - kde je dobrá viditelnost pod vodou. Za výbornou motivaci v těchto okamžicích poslouží hozené věci na dno bazénu a jejich lovení. Začněte házet věci na mělčině a postupně zvětšujte hloubku. Ideální je, pokud se v tento okamžik připojíte k nim do hry a začnete lovit s nimi. Anebo si můžete házet míčkem, nejprve na mělčině, pak tam, kde už dítě na dno nedosáhne – bude tak příjemně donuceno šlapat vodu a bez problémů si to zažije.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám