Hlavní obsah

Největší omyly rozvádějících se rodičů

Novinky, Dana Sokolová

Rozvod rodičů není pro žádné dítě nic jednoduchého. Ačkoliv mnoho psychologů tvrdí, že pro děti je tento krok lepší než dál žít v nefunkčním manželství, realita tak jednoduchá není. Podle koučky a zároveň rozvodové mediátorky Debry Macleodové většina dětí ztrácí půdu pod nohama a rodiče by neměli bagatelizovat jejich pocity.

Foto: Profimedia.cz

Rozvodem nikdy nevyřešíte všechny problémy, naopak spoustu nových si přiděláte.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější lži, které rodičům slouží jako alibi, aby se při rozvodu cítili lépe na úkor skutečných pocitů svých dětí.

Moje děti chtějí, abych byl/la šťastný/á

Ne, vaše děti chtějí, aby jejich biologická máma a táta jednali společně, aby se chovali jako rozumní dospělí, kteří jim vytvoří stabilní a šťastný domov. Děti jsou zaměřeny na vlastní štěstí a tuto výsadu spjatou s dětstvím jim nelze upírat.

Moje děti se budou mít lépe

Ne vždy. Podle výzkumů děti po rozvodu mají více emocionálních problémů i poruch chování. Je i větší pravděpodobnost, že se poté budou mít hůře po finanční stránce a setkají se se špatným zacházením a dokonce i zneužíváním od nového dospělého člena v domácnosti.

Mé další manželství bude lepší

To je bohužel nepravděpodobné. Druhé a následné manželství mají vyšší míru rozvodovosti než první manželství. Lidé se totiž málokdy změní a mají tendenci neustále opakovat své chyby. Navíc následné manželství často zahrnují nové přírůstky do rodiny či smíšené rodiny, což přispívá jen k dalším problémům.

Můj vztah s dětmi se nezmění

To opravdu nemusí. Velmi ale záleží na tom, jak rodiče spolu komunikují a nadále fungují. Problém může nastat jak u rodiče, který s dítětem žije pod jednou střechou, tak i s druhým žijícím jinde. Zatímco rodič žijící v jedné domácnosti má výhodu neustálého kontaktu, tato výhoda může být smazána v okamžiku, když si druhý rodič začne dítě kupovat dárky, ale i třeba tím, že mu povolí, co mu druhý z výchovných důvodů zakazuje apod.

Nebudu mít žádné výčitky

Pravděpodobně budete. Jakmile se zklidní emoce a získáte odstup, tak si zajisté položíte otázku, zda jste udělali rozvodem správně či jste měli dát manželství a rodině ještě šanci. Tyto výčitky a lítost  se ještě prohloubí ve stáří, kdy budete postrádat hrdost, která přichází v okamžiku, když vás vaše děti i vnoučata nebudou obdivovat jako rodinného patriarchu nebo matriarchu.

Už kvůli dětem bychom neměli zůstat spolu

Ve skutečnosti neexistuje horší důvod pro rozbití rodiny. Rodiče by si měli přiznat, že rozvod se netýká dětí, ale především jich samých. Žádný svůj krok tak nesmí zdůvodňovat dětmi. Převádět odpovědnost na ně je tím nejhorším prohřeškem.

Rozvod vyřeší všechny problémy

Rozvodem nikdy nevyřešíte všechny problémy, naopak spoustu nových si přiděláte. Začnete se strachovat, jak se děti mají, když budou s vaším exmanželem. Jak se k nim budou chovat jejich noví partneři. Je naprosto naivní se domnívat, že odchodem vašeho bývalého, bude vše jednoduché a v pohodě. Zároveň představa, že expartner zůstane dlouhodobě sám a že budete mít kontrolu nad dětmi, když budou s druhým rodičem a jeho novou rodinou, je také dost přitažená za vlasy.

Děti jsou pružné a přizpůsobí se nové situaci

Děti se nepřizpůsobí. Ano, pokusí se s tím vším vyrovnat, ale už to dle nich nikdy nebude takové jako předtím. Ať chcete, nebo ne, svým krokem jste jim jen ukázali, jak moc láska může být pomíjivá a nelze se na ni spolehnout. Všechny ty jistoty a pocit bezpečí jsou záhy pryč a ze všeho nejhorší je, že si toto všechno ponesou i do svých budoucích vztahů.

Samozřejmě, rozvod není vždy špatný. Existují případy, kdy jeden z manželů je zcela mimo a pro děti by bylo velmi nebezpečné až destruktivní s ním bydlet pod jednou střechou. Ve většině případů, ale za rozvodem stojí sobeckost a krátkozrakost dospělých.

Ti se utápějí ve své vlastní neschopnosti a averzi vůči sobě samým, místo aby aktivně pracovali na sobě a také na vztahu k druhému. Začali hledět na problémy i z jiného úhlu pohledu než z toho svého, dokázali se vžít i do situace druhého a povznesli se nad svou vlastní malost a upřednostnili závazky vůči svým dětem a partnerovi.

Lidé jsou prchliví a místo snahy o záchranu utíkají. Myslí si, že tráva bude zelenější za dalším plotem, jenže realita je jednoduše jiná. Klíčem k záchraně vztahu je, aby manželé opět začali rodinné povinnosti upřednostňovat před svými osobními tužbami. Protože smysl pro povinnost vůči svému partnerovi a dětem funguje jako lepidlo, které vše udržuje pohromadě, a to včetně těch slabých i silných míst. Dává pak šanci, že je stále ještě čas vše spravit a utvořit opět harmonický vztah.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak to vypadá u soudu při rozvodu manželství

Strach z rozvodového řízení mnohé manžele vede k tomu, že ve svazku zůstávají, i když si spolu nerozumí a mnozí spolu ani nežijí. Přitom o tom, jak to u soudu...

Výběr článků

Načítám