Hlavní obsah

Nejtěžší rozhodování při umělém oplodnění? Jedno nebo dvě embrya

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá žena, která se chystá podstoupit umělé oplodnění, řeší jednu důležitou otázku: je lepší přenést jen jedno, nebo dvě embrya? Podívejte se na pro a proti.

Foto: Profimedia.cz

Dříve se běžně zaváděla dvě embrya, kdysi také tři, což už se dnes téměř neděje.

Článek

Pětatřicetiletá Zuzana se o dítě pokoušela téměř tři roky, ale poté, co neúspěšně absolvovala hormonální léčbu a inseminaci (tzv. IUI), se rozhodla podstoupit IVF. „Od začátku jsem věděla, že chci raději jedno dítě místo dvojčat. Spíše z praktických důvodů,” přiznala.

„Dvojčata znamenají podstatně víc stresu v prvních letech života, kamarádka s dvojčaty si stěžovala, že má pocit, že si je vůbec neužila. Také je finančně výhodnější mít dvě děti po sobě a pobírat dvakrát mateřskou a rodičovskou. Manžel na mě ale tlačil, prý když už za léčbu platíme několik desítek tisíc, ať si nechám raději přenést dvě embrya. Prý tak budeme mít větší šanci, že otěhotním, a dvojčata určitě zvládnu taky!“

Po konzultaci s lékařem se však Zuzana definitivně rozhodla pro jedno embryo. „Vysvětlil mi možná rizika. Nechtěla jsem riskovat ani svoje zdraví, ani zdraví svého dítěte. Vím, jaké doživotní komplikace může přinést předčasný porod. Máme takový případ v rodině. Manžel nakonec ustoupil a já jsem otěhotněla i s jedním embryem. V říjnu čekáme chlapečka.“

Odborníci se kloní spíše k jednomu embryu

K rozhodnutí přenést dvě embrya místo jednoho vedou pár nejčastěji finanční důvody a také naděje, že dvě embrya rovná se dvojnásobná šance na otěhotnění.

To ovšem neplatí, jak vysvětluje Mgr. Sylvie Hlaváčová z brněnského institutu reprodukční medicíny Unica. „U nás na klinice jsme za rok 2014 měli při přenosu dvou embryí úspěšnost 53 %, u jednoho embrya pak 49 %, takže šance na otěhotnění je prakticky stejná. Je to samozřejmě hodně individuální, záleží na věku matky, jejím zdravotním stavu, použitých metodách, kvalitě embryí…,“ vyjmenovává expertka.

Dále poukazuje na fakt, že jak Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii, tak Odborná společnost pro asistovanou reprodukci doporučují přenášet spíše jedno embryo. Což potvrzuje i MUDr. Jan Šulc, vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST, podle kterého praxe ukázala, že přenesení pouze jednoho embrya je krok správným směrem.

Více rizik 

U vícečetného těhotenství hrozí ženě i plodu řada rizik. Nastávající maminka, která čeká dvojčata, bývá více ohrožena vysokým tlakem, preeklampsií a těhotenskou cukrovkou. Vícečetné těhotenství s sebou také přináší vyšší riziko potratu a riziko předčasného porodu.

Odborníci se sice shodují, že ideální doba porodu u dvojčat je ve většině případů mezi 37. a 38. týdnem těhotenství oproti 40. týdnu v případě jednočetného těhotenství, přesto až polovina všech vícečetných těhotenství končí ještě před 37. týdnem, kdy nemusejí být ještě zcela vyvinuty všechny orgánové funkce. Existují také studie, které tvrdí, že u dvojčat hrozí šestkrát vyšší riziko úmrtí během porodu a během prvního roku života než u jednoho dítěte.

Také zdravotní pojišťovny se více přiklání k přenosu jednoho embrya. Párům, které se pro něj při prvních dvou IVF cyklech rozhodnou, hradí celkem čtyři pokusy (IVF cykly) místo tří. Kromě zdravotních dopadů na ženu i dítě totiž vědí, jak nákladný je den pobytu předčasně narozeného novorozence na JIP.

Dříve se přenášela dvou nebo třídenní embrya, kde hrozilo vyšší riziko neúspěchu, takže se raději přenášela dvě.
Sylvie Hlaváčová

„Dříve se běžně zaváděla dvě embrya, kdysi také tři, což už se dnes téměř neděje. Jenže s tím, jak se zlepšují metody asistované reprodukce, se zlepšuje i šance na otěhotnění při jednom embryu. Velkou roli zde sehrála například i doba kultivace embrya. Poté, co se vajíčko oplodní, se vzniklé embryo kultivuje. Zjistilo se, že vyloženě nekvalitní embrya se během prvních pěti dní přestávají vyvíjet. Proto je průběžně sledujeme, a pokud se v této době správně vyvíjejí, existuje velká šance na úspěšné otěhotnění,” vysvětluje Hlaváčová.

„Dříve se přenášela dvou nebo třídenní embrya, kde hrozilo vyšší riziko neúspěchu, takže se raději přenášela dvě. Dnes už u nás na klinice přenášíme jen embrya pětidenní,“ dodává odbornice.

Pacientky podstupující umělé oplodnění by také měly vědět, že se každé embryo může rozdělit na dvě a tím pádem „vzniknou“ jednovaječná dvojčata. Někdy se embryo rozdělí do tří dnů od oplodnění, častější ale bývá rozmezí tří až sedmi dnů, velmi vzácně pak do dvanácti dnů. I v případě jednoho embrya se tedy mohou narodit dvojčata, ze dvou embryí vzácně i trojčata nebo ve velmi extrémních případech čtyřčata.

Volba počtu embryí záleží na rodičích

Velmi obecně se ale dá říci, že pokud žena podstupuje první IVF cyklus, případně už jeden cyklus úspěšně podstoupila, je jí méně než 37 let a během stimulace se podařilo získat kvalitní vajíčka, je lepší zavést jedno embryo. „Ošetřující lékař, který zná velmi dobře anamnézu pacientky, by jí měl být schopen poradit nebo alespoň vysvětlit všechna pro a proti. Ano, v případě přenosu dvou embryí je nepatrně vyšší šance na úspěch, ale je otázka, jestli to vyváží všechna možná rizika,“ uzavírá Mgr. Sylvie Hlaváčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč muži trpí neplodností

V posledních letech už se nehovoří pouze o neplodnosti žen. Stále častěji se v souvislosti s potížemi s početím potomka lékaři obrací na muže a zkoumají,...

Výběr článků

Načítám