Hlavní obsah

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Právo, zr

Předčasný porod se týká každý rok tisíců žen, v Česku se tak narodí zhruba každé dvanácté miminko. Místo radosti jeho rodiče zažívají obrovský strach, trvající často řadu týdnů, které tráví v nemocnici u inkubátoru. Povzbudit je má i kniha s názvem Když přichází na svět miminka do dlaně. Vydává ji organizace Nedoklubko při příležitosti tzv. Purpurového listopadu, který má za cíl šířit mezi lidmi osvětu.

Foto: Profimedia.cz

Předčasný porod se týká každý rok tisíců žen

Článek

„Dcera přišla na svět, když jsem byla na dovolené 200 kilometrů od domova. Možná za to může dlouhá cesta a únava, nebo stres. Doteď nevím, čím to bylo, do té doby moje těhotenství nemělo žádný problém. Náhle mi odtekla plodová voda a ležela jsem v nemocnici, dostávala léky a lékaři mi říkali, že budu rodit. Nechápala jsem, jak můžu rodit, když je ještě tak hrozně brzy,“ popsala Novinkám maminka Lucinky Renata.

Další šok následoval, když své dítě poprvé viděla. Bylo tak drobné, že se jej bála i dotknout. „Zpočátku jsem jen plakala a nemohla přestat,“ přiznala Renata.

Její příběh, stejně jako tisíce dalších, dopadl dobře. Dcera se sice narodila ve 28. týdnu těhotenství s kilogramem váhy, dnes jí jsou tři roky a ve vývoji nijak nezaostává za svými vrstevníky.

Narodila se o tři měsíce dříve a bojovala o život, po porodu se vešla tatínkovi do dlaní

Děti

Podobné situace pak popisuje i nová kniha. Povzbudit má rodiče předčasně narozených dětí, kterých se v Česku každý rok narodí asi 8,5 tisíce, ale zejména ty, kterým z nějakého důvodu předčasný příchod děťátka hrozí. Svůj příběh v něm popisuje například i paní Zuzana, která svá jednovaječná dvojčata porodila o 9 týdnů dřív, každé vážilo okolo 1,4 kg.

„Následující týdny byly náročné, chlapečci byli mnohem menší, než jsem si kdy uměla představit. Byli v inkubátoru, všude plno hadiček. Tobiáš navíc dostal infekci, otravu krve, a jeho stav nevypadal pár dní vůbec dobře, antibiotika ze začátku vůbec nezabírala,“ popsala maminka.

„Prošli jsme si náročným obdobím. Kluci ale zvládli nakonec vše skvěle a po cca šesti týdnech jsme šli domů. Aktuálně jim je 10 měsíců a není na nich vůbec nic poznat. Lezou, stojí a jsou čiperní až až,“ dodala Zuzana.

Foto: Nedoklubko

Kniha Když přichází na svět miminka do dlaně

Rodiče se sdružují i na síti

Organizace Nedoklubko bude knihu rozdávat rodičům předčasně narozených dětí na neonatologických oddělení nemocnic v ČR. Kromě příběhů se v ní rodiče dočtou i praktické informace a rady.

„Nedoklubko funguje na bázi dodávání dárků, balíčků a informací na všech 26 perinatologických center intenzivní a intermediální péče, podporu získávají hned po porodu a je spíše pasivní. Maminky se na nás obrací v případě, že potřebují kontakty na další odborníky, doporučit pediatra, případně s jinými specifickými problémy,“ popsala předsedkyně Nedoklubka Lucie Žáčková.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

Rodiče se vzájemně kontaktují i na Facebooku. „Kromě maminek a tatínků jsou v naší uzavřené skupince i lékaři a sestry. Na otázky si odpovídají navzájem. Velmi hezky tato skupina funguje. V ČR se narodí předčasně 8500 dětí, stejný počet dárků, časopisů a letáků za rok vyprodukujeme,“ dodala Žáčková s tím, že zhruba polovina rodičů web Nedoklubka navštíví.

Plod je životaschopný od 500 gramů

Fyziologické těhotenství trvá 40 týdnů. Pokud se dítě narodí před ukončeným 37. týdnem, je považováno za předčasně narozené. Hranice životaschopnosti plodu byla v České republice v roce 1994 ustavena na porodní hmotnost 500 g nebo ukončený 24. týden těhotenství. Už ve 23. týdnu těhotenství má plod všechny části těla vytvořeny, pouze jsou menší a jejich funkce nedokonalá, nevyzrálá.

„Anatomická hranice daná vývojem orgánů důležitých pro přežití, především plic, se dnes pohybuje kolem 22. týdne těhotenství. Prognóza živě narozených dětí v období mezi 22. a 24. týdnem je i při současném potenciálu medicíny stále nejistá a dětem se dnes poskytuje aktivní péče pouze v individuálních případech, tedy na přání rodičů nebo při zjištění překvapivě lepšího funkčního či somatického stavu miminka bezprostředně po porodu,“ cituje Nedoklubko profesora Richarda Plavka.

Neonatolog Zbyněk Straňák: 24. týden je zlomový pro snahu o záchranu života

Styl

„I v této tzv. šedé zóně počty přežívajících dětí bez závažného poškození stoupají a ukazuje se, že výsledky jsou ještě lepší, pokud se volí aktivní přístup, který zahrnuje antenatální (před narozením) podání steroidů, a šetrná, ale účinná stabilizace dítěte po porodu,“ dodal.

Nedoklubko dodává, že v současné době v ČR přežije bez závažného postižení více než polovina novorozenců narozených ve 23. až 24. týdnu těhotenství. „Péče o děti a rodiče je opravdu na velmi dobré odborné úrovni. Na neonatologiích působí většinou velmi empatičtí lidé, kteří svou práci milují,“ popsala Žáčková.

Co by však změnila jsou kapacity nemocnic i možnosti otců trávit s dětmi čas. „Pro dopřání většího prostoru a komfortu rodičům, aby mohli být se svými dětmi často chybí ubytovací kapacity. Dále by bylo potřeba udělat změny v zákoně, například v souvislosti s „otcovskou“ dovolenou. V zákoně se zatím počítá jen s těmi, kteří se stanou otcem a miminko si za pár dní odnesou domů, ale v nevýhodě jsou ti, kteří si jej odnesou řádově třeba až za 3 až 4 měsíce,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám