Hlavní obsah

Matky své dcery v životě velmi ovlivňují, i v negativním vnímání vlastního těla

Novinky, das

Maminky a dcery se ve svých životech ovlivňují mnohem více, než si uvědomují. Bohužel vždy nejde jen o pozitivní záležitosti. Pokud si ženy nevěří a nemají rády samy sebe, pak je velký předpoklad, že stejné vzorce si vezmou za své i jejich dcery. Podle průzkumu společnosti Dove se za krásné považuje pouhé jedno procento Češek. Jedná se o velmi alarmující číslo, které je zapotřebí změnit.

Podívejte se na poselství, které ukazuje všem matkám, že sebevědomí jejich dcer začíná právě u nichVideo: www.jsmekrasne.cz

 
Článek

„Dokážeme vidět krásu u květin nebo ostatních žen, ale s vnímáním a pozitivním hodnocením vlastní krásy často bojujeme. Ženy by na sebe neměly vyvíjet takový tlak, ale naopak být k sobě především laskavé. Každá z nás, ať už je matka či dcera, si musí především vážit sama sebe. Maminky by tento přístup měly vštěpovat dcerám, ale zároveň na něj nezapomínat ani u sebe,“ upozorňuje Mgr. Jitka Nesnídalová, psycholožka a koučka zaměřující se na oblast ženského sebevědomí.

Jak zvýšit své sebevědomí?

Aby maminky svým dcerám do života předaly co možná nejvíce pozitivních věcí, je zapotřebí, aby zapracovaly na vlastním sebevědomí. Pomoci jim v tom mohou i samotné dcery.

Podívejte se s námi na tipy pro zdravé sebevědomí maminek i dcer, které u příležitosti Dne matek připravila psycholožka Jitka Nesnídalová.

Co ocení maminka?
Říkejte mamince, že je krásná. Buďte vděčná za vše, co jste díky ní získala. Říkejte jí, co se vám na ní líbí. Pochvaly se k vám budou vracet jako bumerang.
Vnímejte maminku jako svůj ženský vzor. Poděkujte jí za vše dobré, co vás naučila. Vnímejte její krásu těla i duše a oceňte ji jako svůj vzor.
Milujte ji - milujte svoji maminku, jak jen to jde! Pohlaďte ji, obejměte se na pozdrav a polibte na rozloučenou. I beze slov tak maminka pozná, jak moc ji máte ráda.
Přijměte maminku takovou, jaká je - nikdy ji nehodnoťte. Proč by měla být podle vašich představ? Má vlastní pohled na svět a na tom není nic špatného. Je to jedinečná dáma, která vás miluje. Nezapomeňte jí opakovat, za co ji obdivujete.
Za co bude vděčná dcera?
Říkejte dceři, že je krásná. Je důležité, aby vaše dcera místo kritických vět typu: „Přibrala jsi, tu sukni už raději nenos,“ slýchala, že je krásná! Dodávejte jí sebedůvěru už od dětství a pomozte jí vnímat její jedinečnost, ženskost a krásu.
Upřímně ji pochvalte za to, v čem je šikovná. Dávejte jí upřímné pochvaly, tím ji inspirujete k rozvoji.
Milujte ji. Projevujte své dceři lásku i fyzicky. Objímejte ji, pohlaďte či polibte! Nestyďte se dát najevo vaše mateřské city, i když to pro vás může být neobvyklé. Dcera tak pozná, jak moc ji milujete.
Důvěřujte jí. Dejte dceři důvěru, kterou si zaslouží. Znáte přece její kvality, v něž pevně věříte. Zvýšíte tak i její sebevědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám