Hlavní obsah

Maminky s HIV díky novým lékům už neohrožují svá novorozeňata

Novinky, das

AIDS je veřejností vnímáno hlavně jako onemocnění dospělých, ale jeho dopady na děti jsou tragické: 17,5 miliónu dětí ve věku do 18 let ztratilo z důvodu AIDS jednoho nebo oba rodiče, 2,1 miliónu dětí mladších 15 let jsou HIV pozitivní. Naprostá většina z nich se nakazila od svých matek v průběhu těhotenství, porodu nebo kojení. Bez lékařské pomoci polovina těchto dětí umírá v prvních dvou letech svého života.

Maminky s virem HIV už díky novým lékům nebudou ohrožovat svá novorozeňataVideo: Novinky

 
Článek

Těhotné ženy bývají dnes již automaticky testovány i na přítomnost HIV. V případě pozitivního nálezu lze tedy včas zahájit léčbu, ale i ochranu plodu před přenosem infekce.

V současné době přichází na trh díky organizaci UNICEF speciální souprava pro matku a dítě, která obsahuje vše potřebné pro prevenci přenosu viru z matky na dítě (antiretrovirové léky a antibiotika). Jde o nejúčinnější kombinaci léků doporučenou Světovou zdravotnickou organizací.

"Pokud je u těhotné ženy zjištěno, že je pozitivní na HIV, ihned dostane tuto soupravu léků, kterou je nutné začít brát od 14. týdne těhotenství. Souprava je rozdělena do tří různobarevných oddílů, které obsahují odlišné léky i dávkování pro těhotenství, porod a období po narození dítěte," vysvětluje Pavla Gomba, ředitelka UNICEF ČR a dodává:

"Odolný obal a názorné obrázky umožňují léky z této soupravy správně užívat i ženám, které nejsou gramotné. Navíc se nemusí udržovat v chladu, takže je možné soupravu používat bez omezení i v tropických oblastech. Díky tomuto malému „zázraku“ se už s virem HIV nemusí narodit žádné dítě na světě."

Pomoc ve prospěch znevýhodněných dětí

Bohužel tato praxe není běžně aplikovaná v rozvojových zemích, kde je přitom výskyt HIV a AIDS nejvýraznější.

Přestože speciální sada pro matku a dítě vyjde pouze na 1655 Kč, rodiče z rozvojových zemí si ji dovolit prostě nemohou.

Proto UNICEF i tuto speciální sadu pro matku a dítě zařadil do svého charitativního programu Dárky pro život.  Lidé z celého světa mají možnost symbolickým zakoupením určitého dárku pomoci takto znevýhodněným rodinám.

Za symbolickou koupi pak člověk obdrží certifikát, který osvědčí druh a hodnotu zakoupeného daru. Předmět potom bude dodán přímo na pomoc dětem v některé ze 157 zemí, kde UNICEF trvale pomáhá.

Projekt podporuje celá řada známých osobností z celého světa. U nás například zpěvačka Leona Machálková či moderátorky Jana Adamcová a Ivana Gottová.

Mám ohromnou radost, že mohu být u tak převratného a zásadního projektu, který zachrání dětské životy. Jako jedna z patronek projektu si přeji, aby se na nákup těchto unikátních souprav podařilo získat co nejvíce prostředků, které zajistí, aby děti již nemusely umírat na AIDS a měly před sebou šťastnou budoucnost,“ dodává Ivana Gottová.

Více informací o projektu získáte na www.darkyprozivot.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám