Hlavní obsah

Malý Dominik se chystá na transplantaci jater do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominiku Burdovi z Frýdku-Místku je teprve pět let, zažil už však utrpení, které mnozí nepoznají za celý život. Před čtyřmi lety utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně, loni v květnu mu pak praskly jícnové varixy. Nyní ho čeká transplantace jater. Díky pomoci lidí, kteří přispěli na dárcovské konto malého Dominika, se 23. 10. 2006 Dominik přesune Dominik do německé kliniky Ependorf, kde se bude připravovat na životně důležitou operaci.

Článek

V únoru 2002 Dominik převrhnul fritovací hrnec a vylil na sebe olej. Utrpěl popáleninové trauma, rozsah popálenin druhého a třetího stupně byl 31 procent, zasáhl ho na krku, hlavě, trupu a zádech. Lékaři mu dávali mizivé procento šance na přežití. Přestože léčbu provázela řada komplikací, Dominik přežil.

Podruhé tragický osud stihnul chlapce loni v květnu, když znenadání začal zvracet krev. Praskly mu varixy jícnu, proto lékaři v pražském Motole provedli jejich sklerotizaci. I přesto chlapec zvracel krev dále. Kvůli dýchací nedostatečnosti byl zaintubován, nekomunikoval, jeho stav byl vyhodnocen jako velmi špatný.

Po provedení vyšetření CT byl u dítěte potvrzen hemoragický šok. Ztratil totiž spoustu krve a mozek byl nedostatečně okysličován, byl vážně poškozen. Dostavily se poruchy vědomí. Kvůli závažnému krvácení Dominik navíc utrpěl vážné jaterní selhání. Poslední verdikt lékařů byl, že Dominik nutně potřebuje transplantaci jater.

Poděkování všem dárcům

Přestože v České republice se již běžně dělají transpalntace jater, zkušenosti s transplantací u dětí do 5 let věku je velmi málo. Proto se rodiče Dominika rozhodli, aby operaci provedli odborníci v německém Hamburku, kde mají s obdobnými případy větší zkušenosti než v ČR. Bohužel tuto operaci v zahraničí neproplácí zdravotní pojišťovny, proto rodiče zřídili účet, na který jim posílali své dary lidé z celé republiky.

Tímto by chtěli rodiče všem těmto lidem z celého srdce poděkovat a oznámit jim tu radostnou zprávu, že nyní je na účtu již dostatek peněz k tomu, aby mohl Dominik transplantaci podstoupit.

Dne 23.10. 2006 bude Dominik přijat na klinice Ependorf, kde se bude připravovat na životně důležitou operaci, která by měla proběhnout asi 3-4 týdny po příjezdu do Německa. Na Dominičkových stránkách www.dominicek.estranky.cz budou rodiče průběžně informovat o tom jak se v Hamburku vše vyvíjí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám