Hlavní obsah

Jedenáctiletý školák Tomáš prodělal již druhou operaci, kvůli obrně špatně chodil

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Janáček z Nejdku krátce po narození prodělal spastickou formu dětské mozkové obrny (DMO), v jejímž důsledku u něj došlo ke zkrácení Achillových šlach u nohou. Začal tak chodit až ve 2,5 letech, a to jen s oporou, jelikož při chůzi po špičkách mu chyběla stabilita. Od té doby již prodělal dvě operace, které mu daly naději, že bude chodit správně.

Foto: archív rodiny Janáčkových

Jedenáctiletý Tomáš Janáček

Článek

První operaci na prodloužení šlach Tomáš prodělal v pěti letech v pražské FN v Motole. Tehdy se po náročných pooperačních rehabilitacích učil chodit úplně od začátku a k velké radosti rodičů dokázal došlapovat na paty.

Přestože následně stále zakopával a padal, dokázal poté i sám ujít krátké vzdálenosti. Po následujících intenzivních rehabilitacích se jeho chůze ještě více zlepšila, nicméně stále nebyla zcela správná. Bohužel i kvůli tomu bylo po šesti letech zapotřebí operaci opakovat.

Nyní je tedy Tomáš již po druhé operaci achilovek, 6 týdnů bude mít na nohou sádrové fixace a až mu je sundají, bude ve FN Motol 14 dní intenzivně rehabilitovat, aby se opět naučil správně stavět na nohy a chodit. Tentokrát již lékaři věří, že bude-li Tomáš intenzivně rehabilitovat delší čas, bude mít velkou šanci naučit se chodit správně.

Téměř vymýcené infekční choroby se vracejí. Není radno je podceňovat

Děti

Rodičům byla doporučena intenzivní rehabilitace na Neurorehabilitační klinice Axon v Karlových Varech, na kterou by měl nastoupit letos v září.

Terapie by měla probíhat 4 hodiny denně po dobu 4 týdnů. Cena této terapie bohužel ale stojí 66 tisíc Kč a nehradí ji zdravotní pojišťovny. Pro rodiče je to finanční částka, kterou si v současné době bohužel nemohou dovolit.

Přátelé rodiny se proto rozhodli pro Tomáše zřídit transparentní účet u Komerční banky 115-3065420237/0100, kde mu přispěním můžete pomoci ke kvalitnějšímu životu i vy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám