Hlavní obsah

Jak zvládat asociální chování svých dětí

Novinky, Dana Sokolová

Mnozí je považují za nevychované a problémové, odborníci obvykle za hyperaktivní děti s poruchou pozornosti (neboli se syndromem ADHD). V každém případě zvládat takové děti není vůbec jednoduché. Samozřejmě existují léky, které pomohou tyto děti zklidnit, podle britských odborníků je ale nejdůležitější změnit k nim výchovný přístup.

Foto: Profimedia.cz

Zákazy se u hyperaktivních dětí míjí účinkem.

Článek

Je velmi důležité, aby se rodiče odnaučili říkat "NE". Jakmile totiž reagují negací a zákazy, u těchto dětí to vyvolá jen další přečiny. Když naopak rodiče začnou ignorovat špatné chování a naopak odmění dobré, děti se postupně začnou chovat jinak.

"Občas každé dítě zazlobí, je vzdorovité a impulzivní. V těchto případech je samozřejmě důležitá důsledná a přísná výchova. Nicméně jakmile se takto dítě chová neustále, pak je zapotřebí přístup změnit," vysvětluje psychoanalytik prof. Peter Fonagy.

Čekat až z toho dítě vyroste, je to nejhorší

U dětí s diagnostikovanou poruchou chování je zapotřebí intuitivní přístup. Represivní přístup dělá věci ještě horší. Nejde o to takovým dětem ulevit, ale pochopit je. Mnohé z nich by velice rády byly normální, zařadily se do kolektivu a plnily úkoly, jejich mozek jim to ale bohužel neumožňuje.

Podle odborníků je důležité toto chování nepodceňovat a co nejdřív vyhledat pomoc odborníků. Zavřít oči a čekat až z toho dítě vyroste, je tou největší chybou, co rodiče mohou udělat. Až 50 % těchto dětí je nadprůměrně inteligentních a jen díky podcenění situace nedosahují ve škole i v životě takových úspěchů, jakých by dosáhli bez tohoto syndromu.

Děti s poruchou chování jsou navíc náchylnější k závislostem, dopouští se asociálního někdy až kriminálního chování a celkově mají problémy se socializací. Hyperaktivita se během dospívání také může transformovat do pocitů vnitřní úzkosti, napětí či deprese.

Projevy ADHD
- hyperaktivita s impulzivním chováním - děti nedokáží posedět na jednom místě, jsou zbrklé, neustále hovoří, často vyrušují nebo skáčou do řeči jiným. Tato forma ADHD se častěji projevuje u chlapců.
- nepozornost - děti působí netečně, zasněně, mají potíže s dokončováním úkolů, ztrácí věci, často se straní okolí. Touto formou trpí častěji dívky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám