Hlavní obsah

Jak odměnit dítě za vysvědčení a motivovat ho do dalších let

Novinky, das

Konec školního roku je tu a s ním i vysvědčení. Protože ale ne každé dítě zvládá školu hravě či je rozený jedničkář, rodiče by k vysvědčení měli přistupovat s nadhledem. Každé dítě je jedinečné a ne vždy je všechno jeho úsilí na známkách patrné.

Foto: Profimedia.cz

K vysvědčení je dobré přistupovat s nadhledem.

Článek

Školní prospěch může ovlivňovat kromě inteligence také nadání, motivace či zájmy. Pokud se dítěti nedaří, pak může být na vině jeho nižší nadání, ale i porucha pozornosti, specifické poruchy učení, úzkostnost, nedostatek sebevědomí či neschopnost se prosadit a prodat své znalosti.

„Příčina školního neprospěchu ale může ležet zcela mimo osobnost dítěte. Zátěžová situace v rodině (rozvod rodičů, narození sourozence, úmrtí blízkého příbuzného...) či problémová situace ve škole (osobnostně nestandardní paní učitelka, nevhodné pracovní klima ve třídě, šikana...) mohou mít na zhoršeném prospěchu dítěte rovněž nemalý podíl. Objeví-li rodiče, v čem je zakopaný pes, mohou společně s dítětem problém řešit,” upozorňuje psycholožka Eva Kneblová.

Pokud tedy rodič uvidí, že přes opravdovou snahu se dítěti známky vylepšit nedaří, je dobré jej přesto pochválit a navrhnout mu řešení, jak učivo dohnat a dát mu možnost známky aspoň trošku vylepšit.

Ani každodenní dril ale nemůže dítěti pomoci překonat vlastní limity či nedostatek nadání v určitém oboru. Rodiče by tedy vždy měli zvážit, zda chtějí mít doma zneurotizovaného maturanta, či spokojeně vyučeného kuchaře.

Nesrovnávejte ho s druhými

Každé dítě je jiné, a proto jej nikdy nesrovnávejte s jeho spolužáky či kamarády. Je důležité se vždy vžít do situace dítěte.

Samozřejmě není ani dobré jeho neprospěch bagatelizovat, případně svádět vinu na pedagoga. Jakákoli přehnaná kritika kantora povede v očích dítěte nejspíše jen ke znehodnocení školy a vzdělání vůbec.

„Zapomeňte na kázání, pokud přece jenom potřebujete dítěti promluvit do duše, učiňte tak v klidu. Společně se zamyslete a zvažte, co a za jakých podmínek se dá vylepšit, zda jste schopni pomoci dítěti vy sami, anebo bude vhodné domluvit se třeba na doučování,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová, majitelka pražského Baby Clubu Juklík a především maminka čtyř dětí.

Jak děti odměnit?

Dárek za vysvědčení zcela jistě není výchovnou chybou. Neměl by však být jediným motivem dítěte pro školní práci. To, jak se dítě staví ke školním povinnostem, se v dospělosti bude opakovat v jeho vztahu k povinnostem pracovním.

Samotný den, kdy dítě přijde domů s vysvědčením, zkuste pojmout slavnostně. U dětí na prvním stupni to platí dvojnásob. Nemusíte hned myslet na dárky. Malé děti mnohem více ocení čas, který s nimi strávíte. Léto se tak snažte odstartovat podle představ samotného dítěte, např. navštivte společně zoo, iQlandii, Techmanii, Park Mirakulum, Kostkoland nebo společně zajděte do kina či na zmrzlinu.

V každém případě by pochvalu za celoroční práci mělo dostat i dítě, které nemá jen samé jedničky či vyznamenání.

„Každé dítě si zaslouží vyjádření radosti nad tím, jak zvládlo další rok školy. Dárek za vysvědčení přitom jen neznamená nějakou věc, ale především zážitek, který se mu snažíme dopřát a kterým vyjadřujeme svou podporu jeho úsilí v nadcházejícím školním roce,” upozorňuje psycholog Václav Mertin.

S dárky a odměnami to ale nepřehánějte. Někteří rodiče či prarodiče mají tendenci dítěti dopřávat nepřiměřeně hodnotné dárky, pak ale hrozí, že děti přestanou po věcech skutečně toužit a vážit si jich. Stejně špatně může rovněž dopadnout, pokud rodiče budou dítěti vnucovat dárky dle vlastního přesvědčení a opovrhovat jeho přáním.

Foto: Vydavatelství Yinachi

Komiksová knížka Hrdinové - ocení jak malí, tak velcí fotbaloví nadšenci. Spíše než na sportovní výkony se kniha soustředí na osobní příběhy fotbalových hrdinů, prezentuje fotbal jako součást našeho života, historie a kultury, 699 Kč

Foto: Martinus.cz

Knihy

Foto: archív firem

Hry

Foto: archiv firmy

Zleva nahoře: 1. Lego Creator 31076 Odvážné kaskadérské letadlo, 499 Kč ; 2. Lego Friends 41335 Mia a její domek na stromě, 799 Kč ; 3. Lego Creator 31079 Surfařská dodávka, 799 Kč; 4. Lego Technic 42075 Záchranné auto, 1099 Kč

Foto: archív firem

Hračky

Foto: archív firmy

Kidtown deníček pro zapisování prázdninových dobrodružství s holčičím i klukovským motivem, 259 Kč

Foto: archív firmy

Sluchátka Datart JBL T450 - nabízejí příjemný poslech s vyrovnaným zvukem na všech frekvenčních pásmech. Sluchátka se dají jednoduše ovládat jednotlačítkovým ovládáním a mikrofonem přímo na kabelu, navíc lze pomocí nich přijímat příchozí hovory, 790 Kč.

Foto: archív firmy

Foreo ISSA mini 2 - ikonický zubní kartáček, pro děti dospělé se sonickou technologií (9 000 kmitů za minutu). Má silikonový povrch, jež je antibakteriální, voděodolný. 3D flexibilní hlavice vydrží min.rok. Na hodinové nabití vydrží 265 použití, 3095 Kč

Foto: archív firmy

Dětské kolo Trek Precaliber 20 6SP - má 6 rychlostí, lehký rám, kvalitní osazení, odolnou konstrukci a nastavitelné prvky, takže kolo roste spolu s malými jezdci. Nechybí balanční kolečka a nastavitelná řídítka, 7 990 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám