Hlavní obsah

Jak často se milovat, když plánujete miminko

Novinky, Dana Sokolová

I když některé ženy otěhotní velmi snadno, stále více žen to štěstí nemá a to i přestože nemají žádné zdravotní problémy, které by jim v početí miminka bránily. Vše má prostě svůj čas a je zapotřebí se v tomto směru obalit pořádnou dávkou trpělivosti. Některé věci však ovlivnit lze a to například nejvhodnější čas a optimální četnost milování.

Foto: Profimedia.cz

V období ovulace je skutečně šance na početí miminka nejvyšší.

Článek

Bohužel příroda je mocná čarodějka a čím víc se člověk snaží něčeho dosáhnout, tím spíš se mu to obvykle nedaří, a to i přesto, že nikomu nejsou známy žádné důvody k nezdaru.

Proto odborníci ženám velmi často radí, přestat tlačit na pilu, zvolnit tempo a myšlenky zaměstnat zcela jinak, než jen přemýšlením o dítěti.

Důležitá znalost ovulace

Každý měsíc stimulují hormony z mozku ženské vaječníky k tomu, aby uvolnily vajíčko. Stane se tak obyčejně 12. den 28denního menstruačního cyklu (jako první den se označuje den začátku menstruačního krvácení). Jakmile k ovulaci dojde, je vajíčko schopno oplození a to většinou 24 hodin až 72 hodin po této události.

Jelikož tělo reaguje na ovulaci, žena je schopná toto období vcelku snadno odhalit. V první řadě dochází díky hormonům k mírnému zvýšení tělesné teploty o 0,5 až 1,6 °C. Bohužel tato metoda zjišťování vyžaduje hned několika měsíční sledování a tak je dobré pohlížet i na další změny těla.

Nárůst hormonů má vliv i na hlen obklopující děložní hrdlo. Tvoří se ho podstatně větší množství a mění svoji strukturu - stává se řídkým, kluzkým a téměř průhledným - některé zdroje jej přirovnávají k vaječnému bílku.

Bohužel i ovulaci ovlivňuje celá řada vnějších faktorů jako je stres, nemoci či cvičení, díky kterým se může stát, že k ovulaci dojde v jiný čas, než v půlce cyklu. A proto někdy gynekologové radí ženám využívat tzv. ovulačních testů, které dokáží s velmi vysokou pravděpodobností určit nejoptimálnější čas pro početí.

Kdy se tedy milovat

Samozřejmě v období ovulace, kdy je skutečně šance na početí miminka nejvyšší.

"Velkou šanci miminku dáte, pokud se budete milovat také pár dnů před ovulací. Spermie mohou totiž v pochvě přežít až pět dnů, a mohou tedy "docestovat" k vajíčku i později," upozorňují odborníci ze serveru ženská-neplodnost.cz .

Dříve lékaři radili párům, aby se několik dní před plánovanou ovulací nemilovali, tak aby muž měl co nejvíce spermií. Některé studie však toto chování přímo popírají. Podle nich čím častěji muž sex má, tím má sice méně spermií, ale o to kvalitnější.

V každém případě u oplodnění vajíčka hraje největší roli kvalita a aktivita vajíček a pokud muž tyto spermie vlastní, stačí jich k oplození vajíčka skutečně jen malé množství.

"Pokud vás přesto trápí obavy, nenechte se jimi pohltit. I milování každý druhý den v době mezi 10. a 18. dnem menstruačního cyklu je naprosto optimální pro početí vašeho drobečka. To je období, kdy pravděpodobně dojde k ovulaci a kdy se vám může splnit váš sen," dodávají odborníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám