Hlavní obsah

I dnešní děti ocení knihu pod stromečkem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v dnešní době lze dítě potěšit knihou pod stromečkem. Podle průzkumu Čtení pomáhá si knihu přeje 89 procent dětí. Je však zapotřebí pořádně vybírat. Rodiče mají ale dost často problém s volbou žánru a příběhu. Každá druhá ratolest tak občas nebo pravidelně dostává knížku, která se ji nelíbí.

Foto: Profimedia.cz

Knížky vybírejte podle zálib dětí, ne podle sebe.

Článek

Při výběru knih pro děti platí několik základních pravidel. Když je dodržíte, máte velkou šanci, že svého potomka knihou opravdu potěšíte.

Úroveň čtenáře

Vždy vybírejte knížky úměrně k věku dětí, a to jak obsahem, tak i grafickým ztvárněním. Malý třeťáček, i když už umí dobře číst, se jen těžko prokouše složitou knihou se spoustou cizích jmen. A naopak středoškoláka asi již nebude bavit číst pohádky. I když výjimky potvrzují pravidlo.

A pokud si nejste jistí, raději kupte knížku, do které malý čtenář rychle doroste.

Méně je někdy více

Nepřežeňte to! Když vaše dítě není zvyklé číst a najde pod stromečkem samé knihy, pravděpodobnost, že z nich bude mít radost a s chutí se do čtení pustí, je mizivá. Stačí proto jedna, případně dvě dobře vybrané knihy, například nějaký aktuální knižní hit.

Populární titul

Když si nejste jistí, zkuste sáhnout po populárním titulu. Tam je poměrně velká šance, že dítě podlehne zvědavosti a knihu si přečte. Inspiraci můžete najít v seznamech Čtení pomáhá. Momentálně nejčtenější knihy jsou Hraničářův učeň nebo třeba Deník malého poseroutky.

Nejpopulárnější knihy u dětí
Deník malého poseroutky – Jeff Kinney
Hraničářův učeň – John Flanagan
Trilogie Labyrint – James Dashner
Sněží, sněží – John Green
Díly Harryho Pottera – Joanne K. Rowlingová
Já, JůTuber – Linda Marečková
Destrukční deník – Keri Smith
Trilogie Hunger Games – Suzanne Collinsová

Kniha musí zaujmout!

Knížky vybírejte podle zálib dětí, ne podle sebe. Při výběru se do nich vžijte, případně je vezměte do knihkupectví a nechte je, ať vám ukážou, co se jim líbí, a nebuďte příliš kritičtí.

Zkuste to se čtečkou

Jestli máte pocit, že se vaše dítě nehne od počítače nebo mobilu, zkuste mu pořídit k Vánocům elektronickou čtečku knih a vhodné e-knihy. Technologická novinka může způsobit, že ho čtení najednou bavit začne. Alespoň u starších dětí tomu tak je.

Jen je zapotřebí u čteček a dalších digitálních médií vymezit čas.  „Ve věku 7–18 let by děti měly trávit s těmito médii maximálně 1 až 3 hodiny denně,” vysvětluje MUDr. Martina Celecká, lékařka se specializací na dětskou a dorostovou psychiatrii z psychiatrické ambulance v Praze 13.

„U začínajících čtenářů je ale i tak lepší vsadit na čtení z papíru. Menší děti se rády stránek v knize dotýkají, prohlížejí si obrázky doplňující text, opakovaně si knihou listují a snaží se domyslet příběh. Mladí čtenáři se také neunaví tak rychle, jednodušeji se vracejí k již přečtenému textu a lépe udržují tu správnou vzdálenost očí od textu,“ dodává lékařka.

Foto: Albatros

Český rok v obrazech, písních a pohádkách - V knize najdou děti kořeny našich tradic – poutavé příběhy o tom, jak se mění příroda, které svátky vznikly už v historii a co všechno se tenkrát slavilo nebo jaké jsou zvyky v dnešní době.

Foto: Albatros

Amélie a duchové - závěrečný příběh úspěšné triologie slibuje nečekaně rozuzlení – k nočnímu světu duchů totiž nepatří jen Amélie a její maminka, ale i bytosti mnohem temnější a nebezpečnější.

Foto: Fragment

Můj milý deníčku (2. rok) - Nikdo není dokonalý. Ale já jsem blízko! Jim Benton - Dneska před vyučováním mě Isabella vzala na dva kroužky, které navštěvuje. Chci se totiž dostat na vysokou, protože vysoká škola = úžasná budoucnost...

Foto: Albatros

Star Wars VI: Návrat Jediho (ilustrované vydání)-Ryder Windham Závěrečné dobrodružství Luka Skywalkera! Lukovi se konečně podaří zachránit Hana Sola a znovu i princeznu Leiu. Ale ta nejtěžší zkouška ho teprve čeká…

Foto: COOBOO

Velkej frajer Nate 7 - Lincoln Peirce - Tentokrát dostane Nate za úkol pomáhat novému spolužákovi. Úkol nadšeně přijme – do chvíle, než kluka uvidí. Má teď na noze přivázanou kouli nudy? Nebo nový kamarád naopak přinese do života školy jiskru? Od 8 let.

Foto: Computer Press, a.s.

Tajné triky pro Minecrafťáky: Mistr stavitel - Morgan Winter - Naučte se od mistra Minecraftu spoustu nových triků, technik a postupů, díky nimž dokáže postavit další divy světa úplně sami! Od 9 let

Foto: Cpress

Můj brácha robot - James Patterson, Chris Grabenstein -maminka páťáka Sammyho je vědkyně a baví se vymýšlením robotů. Její nejnovější vynález se jmenuje Éčko a má chodit se Sammym do školy. A nejen to! Od 9 let

Foto: nakladatelství Meander

Václav Havel: Pižďuchové - Jediný text Václava Havla věnovaný dětem. Vyprávění, které napsal v sedmdesátých letech do sborníku jednoho velkého německého nakladatelství, jež vydalo českým zakázaným spisovatelům knížku pohádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám