Hlavní obsah

Děti pozitivně ovlivňují zdraví rodičů, ale jen pokud jsou dvě

Oslo

Mít děti prospívá zdraví dospělého člověka. Z rozsáhlé mezinárodní studie vyplynulo, že mužům i ženám výrazně klesne riziko rakoviny a srdečních chorob či alkoholismu, pokud mají děti. Ovšem má to jednu podmínku, pozitivní vliv dětí platí jen v případě, pokud jsou dvě a nikoli více či méně.

Foto: Profimedia.cz

Dvě děti prospívají zdraví rodičů

Článek

K těmto závěrům došel tým norských a britských vědců, kteří analyzovali životy jeden a půl miliónu lidí.

Rodiče s jedním či žádným potomkem byli více ohroženi předčasnou smrtí kvůli nejrůznějším chorobám. Podle analýzy totiž o své zdraví pečují mnohem méně než rodiče dvou potomků.

Ale jakmile se rodina rozroste na počet vyšší než dva potomci, riziko smrtelných chorob u rodičů se opět zvýší. Podle odborníků je to proto, že při vyšším počtu dětí mají rodiče tolik starostí, že na své zdraví tolik nedbají.

Čím více dětí, tím méně onemocnění rakoviny prsou

Přitom ženy bez dětí, s jedním či více než dvěma dětmi jsou více ohroženy chorobami srdce a oběhové soustavy, zatímco muži častěji trpí plicními a dýchacími potížemi.

Matky čtyř a více dětí jsou ohroženy častěji než jiné ženy rakovinou děložního čípku, zatímco otcové čtyř a více dětí jsou častěji oběťmi nehod a násilných konfliktů.

Ženám s více než dvěma dětmi hrozí méně onemocnění rakovinou prsu, čím více dětí ženy mají, tím je riziko tohoto nádorového onemocnění nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám