Hlavní obsah

Den učitelů má svoji tradici, přesto je dnes opomíjen

Novinky, das

V České republice patřil 28. březen vždy učitelům. Oslavoval jejich práci a poslání. Ne náhodou byl v roce 1955 stanoven na den narození Jana Ámose Komenského, učitele národa a zároveň patrona českého školství. V posledních letech se ale na tento svátek zapomíná. Částečně i z důvodu, že od roku 1994 z rozhodnutí Unesca je za Světový den učitelů považován 5. říjen, ale i proto, že ani jeden z těchto dnů není v našem státě zařazen mezi významné dny.

Foto: Profimedia.cz

Připomínat si Den učitelů je naprosté minimum, které pro zlepšení jejich postu ve společnosti můžeme učinit.

Článek

Zmínka o tom, že se 28. března narodil Jan Ámos Komenský, už v kalendářích není 20 let. Přitom je to velká škoda, protože z jeho učení a systému školství je čerpáno dodnes.

Byl to právě Komenský, který poprvé definoval pojem školní rok, prázdniny a školní týden. Zasloužil se o to, aby ve třídách byli žáci stejného věku a stejné úrovně znalostí. Preferoval školu hrou, názornosti a aktivnosti, kdy si žáci měli mít možnost své teoretické poznatky vyzkoušet v praxi.

Zároveň kladl velký důraz na individualitu každého dítěte, ale i spolupráci rodičů a učitelů, kteří měli jít dětem příkladem. Jednoduše se zasloužil o vše, o co usilují i nejnovější trendy ve vzdělávání.

Učitelé si zaslouží respekt i uznání

Samozřejmě ne na každého učitele děti i rodiče vzpomínají v dobrém. Obvykle neoblíbení bývají ti učitelé, kteří si přes všechny své kvality nedokážou u dětí vybudovat přirozenou autoritu. Někteří příliš  tlačí na pilu a vynucují si striktní dodržování pravidel, jiní jsou tzv. příliš hodní a další apatičtí. V každém případě je vždy velmi znatelné, zda kantora práce baví a nevnímá svou práci jen jako zdroj obživy, ale i jako poslání.

Bohužel společnost si učitelů obecně příliš neváží. Jejich práce často není patřičně ohodnocena a ani respektována. Přitom jsou to právě oni, kdo významně ovlivňuje budoucnost celé naší společnosti.

Připomínat si Den učitelů je naprosté minimum, které pro zlepšení jejich postu ve společnosti můžeme učinit. Vést děti k úctě k nim by mělo být samozřejmostí.

A pokud se v tento den děti rozhodnou své učitele čímkoli potěšit, lze to považovat za ten nejlepší ukazatel, že se ve škole cítí dobře a že si svých učitelů skutečně váží.

Reklama

Výběr článků

Načítám