Hlavní obsah

Den dětské onkologie vzdává hold všem bývalým i současným pacientům

Novinky, das

V sobotu 13. února 2016 proběhne v Praze již druhý ročník mezinárodního Dne dětské onkologie, který má za cíl přiblížit veřejnosti problematiku dětských onkologických onemocnění, vzdát hold všem bývalým i současným onkologickým dětským pacientům a vzpomenout na ty, kteří onemocnění bohužel podlehli. Ambasadorem letošního ročníku se stal herec a režisér Jiří Mádl a podpořit jej přijdou i další známé osobnosti.

Den dětské onkologieVideo: Haima CZ

 
Článek

Jen v České republice ročně onemocní onkologickým onemocněním cca 350 dětí. Nejčastěji se u nich objevují nemoci jako akutní leukemie a nádory mozku. Přestože je úspěšnost léčby dětských nádorů velmi vysoká (83 %), nelze onemocnění jako takové zlehčovat. Léčba všech nádorů je velmi náročná, dlouhodobá a zatěžující pro děti samotné, ale i po psychické a finanční stránce pro celé rodiny.

Den dětské onkologie chce tak veřejnosti přiblížit celou problematiku onkologických onemocnění, včetně důležitosti prevence a znalosti varovných příznaků, aby rodiče s návštěvou u lékařů neotáleli.

Zároveň chtějí odborníci lidi upozornit, jak moc je těžké pro vyléčené děti opětovný návrat do společnosti a jak je zapotřebí těmto dětem i rodičům pomáhat odbourávat společenská tabu.

Kde si den připomenout a jak celý projekt podpořit

Program bude zahájen v sobotu ve 13:00 hodin na piazzetě Národního divadla naučnou panelovou expozicí, která přiblíží problematiku nádorových onemocnění u dětí. V 15:00 hodin proběhne v prostorách Nové scény odborná beseda s lékaři a bývalými pacienty Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol. Přítomné děti z řad široké veřejnosti se také budou moci zapojit například do Microsoft kódovací dílny či si přijít pro podpis známých osobností.

Celé odpoledne vyvrcholí velkým lampionovým průvodem, který se vypraví v 16:00 hodin od Národního divadla po Národní třídě až na Václavské náměstí. Zde bude Den dětské onkologie zakončen velkým „Koncertem pod koněm“, na kterém vystoupí mimo jiné skupina Portless nebo Slza.

Foto: dendětskeonkologie.cz

Herec Patrik Děrgel - Člen Činohry ND

Kromě aktivit pro širokou veřejnost bude program dne patřit především bývalým i současným pacientům a jejich rodinám. Těch se z celé České republiky sjedou do Prahy více než tři stovky. Více informací se dozvíte na www.dendetskeonkologie.cz.

Projekt kromě Evropského parlamentu zaštítil například Parlament ČR, Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Magistrát hlavního města Prahy, Městská část Praha 1 a mnoho dalších. Celý den pořádá rodičovské sdružení Haima.

Foto: Novinky

Aneta Stolzová

Zlatá Praha – aneb rozsviťme metropoli

Ve městech, kde se Den dětské onkologie připomíná, budou také hlavní architektonické dominanty nasvíceny zlatou barvou. V Praze se zlatě rozsvítí Národní divadlo, Nová scéna, Stavovské divadlo a budova Opery.

Výzvu nasvítit zlatou barvou své dominanty vyslyšelo a ke kampani se připojilo i sedm dalších měst: České Budějovice, Hradec Králové, Most, Pardubice, Teplice, Ústí nad Labem a Zlín.

Foto: dendětskeonkologie.cz

Herci Lucie Polišenská a David Matásek - Členové Činohry ND

Jak podpořit onkologicky nemocné děti

Podpořit nemocné děti lze i koupí sbírky veselých říkanek a básní „Básničky pro děti” od spisovatele Zdeňka Korinta a ilustrátorky Michaely Málkové.

Rozpustilé básničky o zvířátkách doprovázejí kresby dětských pacientů léčených na Klinice dětské hematologie a onkologie ve Fakultní nemocnici Motol. Děti léčené pro leukémii nebo jiné nádorové onemocnění měly díky tvorbě ilustrací možnost rozptýlit se v průběhu náročné onkologické léčby, která často vyžaduje hospitalizace dlouhé i několik měsíců.

„Díky této knížce měli naši dětští pacienti možnost dát naplno průchod své fantazii, zapomenout na pár chvil na nemocnici a přispět do celé mozaiky lidských osudů, které tato knížka v obrázcích malých pacientů přináší,“ upozorňuje MUDr. Lucie Cingrošová, autorka projektu Můj nový život.

Výtěžek z prodeje knihy je určený právě na podporu dětských pacientů s rakovinou. Knihu bude možné zakoupit v den konání II. ročníku Dne dětské onkologie v Praze a na e-shopu na adrese www.dendetskeonkologie.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám