Hlavní obsah

Čtvrt miliónu frustrovaných dětí se ročně dovolá na Linku bezpečí

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká

Dětí, které se cítí být deprimovány nebo v ohrožení, ročně zavolá na linku bezpečí čtvrt miliónu i více. Toto číslo se každoročně zvyšuje stejně jako počet dětí, jež mají sebevražedné tendence. Až tři děti denně se konzultantům svěřují s pocity sebevražedných sklonů.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji odborníkům volají čtrnáctileté dívky, důvodem bývají první lásky, neshody v rodině, bohužel i týrání nebo zneužívání.

Článek

Vedoucí linky Hana Petráková potvrdila, že počet volání za poslední čtyři roky kvůli závažným problémům výrazně vzrostl. "Děti nejčastěji volají kvůli šikaně, týrání, zanedbávání a zneužívání nebo kvůli sebevražedným sklonům," doplnila ještě smutnou statistiku Petráková.

Typickým volajícím je 14letá dívka

Za šestnáct let provozu linka zaznamenala už přes osm miliónů telefonátů dětí a mladistvých. "V posledních letech registrujeme na lince ročně 250 až 270 tisíc dovolání dětí, přičemž se ale prohlubuje závažnost řešených problémů," zdůraznila Petráková.

  • Každý den řeší konzultanti linky v nepřetržitém provozu na 350 hovorů.
  • Hlavními tématy jsou dlouhodobě problémy dětí s láskou a partnerstvím, rodinné a vrstevnické vztahy.
  • Typickým klientem linky je čtrnáctiletá dívka.
  • Od roku 2007 vzrostl počet volání na téma šikana téměř o polovinu, což bylo v minulém roce 1819, v průměru se jedná o téměř pět hovorů denně.

Hana Petráková zdůraznila alarmující číslo dětských hovorů na téma týrání, zanedbávání a zneužívání, jež vzrostlo za čtyři roky o téměř 40 procent na 2794 hovorů v roce 2009. "Nejvíce v této kategorii děti volají kvůli tělesnému týrání a pohlavnímu zneužívání," doplnila ještě smutnou bilanci Petráková.

Děti více znají svá práva

Na dotaz Novinek, zda to, že číslo volajících dětí závratně stoupá, je způsobeno větší informovaností dětí, nebo zda se opravdu zvyšuj počet týrání svěřených dětí, Petráková odpověděla: "Určitě je dobře, že Linka bezpečí je již v povědomí dětí, její číslo 116 111 mají žáci napsané například i v žákovské knížce. Děti také více znají svá práva, a tak se nebojí se ozvat."

"Ale bohužel smutnou pravdou je také to, že určitou roli v rostoucím čísle týrání a zneužívání dětí hraje fakt, že se zvyšují negativní tlaky na rodinu vlivem ekonomické krize. Roli hraje i sociální frustrace, jež mohou vyústit až v týrání," uzavřela Petráková téma psychického a fyzického týrání dětí v rodinách.

Sebevražedné sklony a sebepoškozování

Trvale rostou i volání dětí kvůli osobním problémům, jako jsou sklony k sebevraždě, sebepoškozování a zdraví. Za poslední čtyři roky se zvýšily o téměř 60 procent na průměrné tři hovory denně.

Linka bezpečí

Děti volající na Linku bezpečí podle jejích provozovatelů odrážejí stav společnosti. Mají často problémy s komunikací v rodinách, uvedli zástupci sdružení.

Nejvíce se na linku obracejí již několik let děti a dospívající z Moravskoslezského kraje. Na druhém místě je Jihomoravský a za ním Ústecký kraj. Nejméně dětí volá z Jihočeského kraje.

Sdružení nepomáhá anonymně a bezplatně pouze dětem. Už devět let je veřejnosti zdarma k dispozici Rodičovská linka 840 111 234.

Alarmující je podle zástupců sdružení nárůst sebevražedných tendencí, který rovněž pokračuje už čtvrtým rokem. Letos v červnu přijala linka 54 hovorů těžce frustrovaných dětí, v červenci 72 a v srpnu 85.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám