Hlavní obsah

Čím více se ženy bojí porodu, tím je příchod potomka na svět komplikovanější

– Oslo

Myšlenka je energie, která může přitahovat události a formovat to, co se člověku v životě děje. Dokazují to i výsledky norské studie, podle které ženy obávající se porodu rodí skutečně mnohem déle a mají porod komplikovanější, než ty, jež se na událost těší a nepřipouští si problémy.

Foto: Profimedia.cz

Strach z porodu může ovlivnit délku a průběh porodu.

Článek

V Oslu zjistili, že ženy, které se porodu obávají, rodí osm hodin v průměru, zatímco ženy těšící se na porod rodí jen šest hodin a osmadvacet minut v průměru. Všechny zkoumané ženy přitom rodily první dítě a to přirozeně vaginálně bez komplikací.

„Strach z porodu podle všeho může skutečně ovlivnit délku a průběh porodu. Proto by i porodníci měli dbát na psychickou pohodu ženy a v případě nutnosti se nebát i v porodnictví využít služeb psychologů,“ míní norská doktorka Samantha Salvesenová Adamsová.

Strach z porodu přitom zvyšují různé faktory - první porod, nízký věk rodičky, psychologické potíže, nedostatek podpory od rodiny a společnosti a negativní zkušenosti s lékaři.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zhubnout po porodu

Narozením miminka začíná pro většinu žen to nejkrásnější období v životě. Pocity štěstí ale mnohdy tlumí nadbytečné kilogramy, získané těhotenstvím. Ano,...

Výběr článků

Načítám