Hlavní obsah

Chudoba u dětí vede k depresi a bídě v dospělosti

– NEW YORK

Dětem z chudých rodin hrozí během dospívání deprese. Toto onemocnění jim přitom ztěžuje možnost vypracovat se a zlepšit své životní podmínky. Tvrdí to nová studie, uveřejněná v časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Článek

Děti nemajetných rodičů jsou ohroženy depresí v pubertě. Jako teenageři přitom začínají časně se sexuálním životem, odcházejí z domova a žení či vdávají se dřív než jejich vrstevníci.

Podle nové studie, která deset let sledovala 500 rodin v americké Iowě, se tak dostávají do začarovaného kruhu: mají nedostatečné vzdělání, těžko hledají práci a uzavírají nestabilní vztahy.

Začarovaný kruh

"Zjistili jsme, že bída se přenáší z generace na generaci," říká vedoucí studie profesor Wickrama z iowské státní univerzity.

Studie publikovaná v časopise Journal of Health and Social Behavior potvrzuje předchozí názory, že stres a deprese v raném věku spolu souvisí a přenášejí se do dospělosti.

Děti z chudých rodin jsou náchylné k tomu, že skončí v bludném kruhu chudoby a chatrného zdraví.

Profesor Wickrama s kolegy nabádají: "Je třeba přijmout taková opatření a programy na státní i místní úrovni, která by vedla ke zlepšení životní úrovně dětí." Především je prý nutné investovat do vzdělání a psychologické péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Postavme se chudobě!

Zajímáte se o problémy světa? Pak máte jedinečnou šanci podpořit globální akci podporující boj proti světové chudobě. Ve dnech 16. a 17. října 2007, symbolicky...

Chudoba hrozí až miliónu Čechů

Chudoba hrozí až miliónu Čechů. Pod hranicí příjmové chudoby se nachází skoro polovina (44 %) nezaměstnaných, na sedm procent důchodců a přes 40 procent...

Výběr článků

Načítám