Hlavní obsah

České děti zachvátila epidemie obezity

Právo, Václav Pergl

České děti zachvátila epidemie obezity. „Problém je tak závažný, že letos byl poprvé vyhlášen Den boje proti dětské obezitě, kde prostřednictvím osvětových akcí upozorňujeme na rizika a prevenci obezity dětí,“ uvedl primář Petr Tláskal, předseda Společnosti pro výživu, který je zároveň přednostou dětské ambulantní kliniky v pražské FN Motol.

Foto: Profimedia.cz

Obezita u dětí je stále větším problémem.

Článek

Z výsledků studie uvedené společnosti vyplynulo, že loni nadváhou trpělo 7,4 procenta dětí a obezitou 7,5 půl procenta školáků ve věku sedm až 10 let. To je o téměř dvě procenta víc než v roce 2007. Ve věkové kategorii 10 až 14 let trpí nadváhou 6,2 procenta a obezitou 6 procent dětí.

„Dětská obezita přechází do obezity dospělých a výrazným způsobem ovlivňuje lidské zdraví,“ soudí Tláskal. Je přímo úměrná s nezdravým životním stylem. Už v dětství si tak děti „zadělávají“ na choroby, které je v dospělosti postihnou, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka a další.

Že české děti nejen nezdravě jedí, ale víc kouří a pijí alkohol, doložila doktorka Jarmila Rážová z Hygienické stanice hlavního města Prahy. Uvedla, že mezi roky 2006 až 2010 stoupl počet denních kuřáků ve věku 15 let z 16,3 na 17,9 procenta. Z alkoholických nápojů mají děti nejčastěji zkušenosti s pivem. V uvedeném období vzrostl počet patnáctiletých, kteří uvedli, že byli opakovaně opilí. U chlapců byl nárůst ze 37 na 46 procent, děvčat z 30 na 40 procent. Marihuanu užívá téměř 22 procent patnáctiletých.

„Tyto výsledky by nás měly burcovat více se starat o zdravý životní styl dětí. Ten začíná v rodině a musí pokračovat i ve škole a společnosti,“ primář Tláskal.

Anketa

Je ve vaší rodině někdo obézní?
Ano
67,6 %
Ne
32,4 %
Celkem hlasovalo 11438 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám