Hlavní obsah

Až 35 procent žen v těhotenství trpí příznaky alergie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotné ženy by se v zimním období měly vyvarovat suchého vzduchu a dbát na čistotu zejména matrací, které jsou sídlem roztočů vyvolávajících u citlivých jedinců alergii.

Foto: Profimedia.cz

K rozvoji alergických reakcí především na roztoče přispívá velkou měrou zimní období se suchým vzduchem.

Článek

Alergií na roztoče trpí přes 20 procent dětí a projevit se může i v dospělém věku. Další ohroženou skupinou jsou těhotné ženy, které nejčastěji trpí příznaky alergické rýmy, atopickým onemocněním, roztočovou alergií nebo astmatem.

K rozvoji alergických reakcí především na roztoče přispívá velkou měrou zimní období se suchým vzduchem. Suché klima se nejvíce vyskytuje v panelových, činžovních domech a starých zástavbách, když je venku zima a v teplé místnosti je nižší relativní vlhkost vzduchu. Pak se v ní hromadí alergeny a roztoči, kteří toto suché prostředí vyhledávají.

Nemoc z nachlazení

Příznaky suchého klimatu jsou dráždění a vysušování sliznice dýchacích cest. Říká se tomu "nemoc z nachlazení". U gravidních žen může vést i ke chrápání.

I na první pohled čistá matrace obsahuje množství alergenů (přes 2000 až 15 000 roztočů v jednom gramu prachu), které mohou nastávajícím maminkám přitížit. Lůžkoviny i matrace je vhodné pravidelně čistit sprejem, nejlépe přírodním. Zároveň by těhotné ženy měly usínat u pootevřeného okna a dodržovat pravidelnost spánku.

Vhodnou rostlinou do ložnic alergiků je eukalyptus neboli blahovičník, který obsahuje silice zvlhčující sliznice dýchacích cest. To, že květiny v ložnici neprospívají zdraví, je mýtus. Květiny sice produkují kyslík a v noci oxid uhličitý, ale pokud jich v místnosti spáče není opravdu hodně, nemají na zdraví negativní vliv.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám