Hlavní obsah

Nejčastější problémy rodin, které se kvůli práci přestěhovaly do zahraničí

Novinky, das

Pracovní nabídka, která se neodmítá, ale také touha po poznání a kariéře patří mezi nejčastější důvody, proč se celé rodiny stěhují do zahraničí. Vždy tomu předchází důkladné zvažování. Adaptace jedinců na cizí prostředí není tak složitá, ale pokud se jedná o celé rodiny, bývá to náročnější. Rodiče, kteří se takto rozhodli, se shodují, že začátky byly krušné, nicméně poté už obvykle převažovala spíše pozitiva.

Foto: Profimedia.cz

Po prvopočátečních stresech obvykle začnou převažovat pozitiva.

Článek

V rámci každoročního průzkumu Expat Explorer se společnost HSBC ptala rodičů žijících a pracujících mimo svou vlast, jaké překážky musely jejich děti překonat po přestěhování do jiné země. Nejčastěji se jednalo o problémy s porozuměním novému jazyku (53 %), stesk po rodině a přátelích (42 %), problémy s hledáním nových přátel (32 %) a zvykání si na novou školu (32 %).

„Samotné stěhování je samozřejmě stresující, a to zejména pro malé děti – všechny ty taxíky, letadla, čekání na letištích. Nové prostředí představuje obrovskou výzvu v tom významu, že zprvu neznáte novou zemi. I když máte hodně načteno a mluvili jste s lidmi, kteří zde žijí, stále se obáváte o bezpečnost svých dětí. Nejenom že se pro ně úplně změnilo jejich okolí, ale i lidé. Dětem obzvláště chybí jejich babička a dědeček,“ svěřuje se Pavel Volhejn, otec dvouleté dcery a šestiletého syna, který se i se svou rodinou přestěhoval na ostrov Jersey ležící mezi Francií a Británií, aby získal cenné pracovní zkušenosti v jiné zemi.

Po prvopočátečních stresech obvykle začnou převažovat pozitiva. Podle mezinárodní komunity expantů, tedy lidí, kteří nyní žijí a pracují mimo svou rodnou zem, se především jedná o otevřenost vůči novým zážitkům a kulturám (69 %), schopnost mluvit plynule více než jedním jazykem (59 %) a větší vyrovnanost a sebevědomí dětí (45 %).

Učení se cizímu jazyku od útlého věku přitom většina z nich považuje za jedno z největších pozitiv. „Odborníci totiž tvrdí, že pokud se naučíte anglicky před dosažením pěti let, můžete mluvit jako rodilý Angličan. Spousta z nás by tuto přednost ocenila. Odlišná kultura pomáhá dětem vidět svět z jiné perspektivy a rozšiřuje jejich obzory,“ dodává Volhejn.

Jazyková bariéra s sebou přináší problémy pouze ze začátku, kdy děti ještě neumí vyjádřit své základní potřeby v cizím jazyce. Naštěstí se děti učí opravdu rychle a během pár týdnů se dokážou domluvit.

Péče o děti a jiné zvyklosti ve školách dostávají v zahraničí nový rozměr

„Ve Velké Británii je obtížné sehnat někoho na hlídání dětí a péče o ně obecně bývá drahá. Pořadníky pro školky a školy jsou navíc značně dlouhé. Zařídit dětem české občanství a pas, když se vám narodí dítě v zahraničí, též není jednoduché. Zažili jsme kvůli tomu spoustu formalit a cestování mezi Velkou Británií a Českou republikou,“ uvádí Martin Janda, jenž se přestěhoval z Prahy do Londýna před šesti lety.

Jeho syn se v Británii narodil téměř před třemi lety a nyní společně s manželkou očekávají další přírůstek do rodiny. „První měsíce po tom, co jsme se přestěhovali, byly složité i pro bezdětnou rodinu, ale podpora při relokaci od zaměstnavatele nám velice pomohla.“

U rodin s dětmi pak často musí dojít k reorganizaci rodinného života a přizpůsobení se místním zvyklostem.

Reklama

Související témata:

Související články

Zázrak společného stolování

Rodinné večeře mohou vypadat jako všední zvyk, ve kterém nemá smysl hledat hlubší význam. Prostě máme hlad, tak se najíme, a to je všechno. Tenhle zjednodušený...

Výběr článků

Načítám