Hlavní obsah

Šestiletá dívka ztrácí zrak. Než oslepne, plní si přání

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestiletá Cailee Herrellová trpí vzácnou genetickou chorobou, která jí způsobuje postupné oslepnutí. Proto si sepsala seznam přání, která by chtěla stihnout před tím, než přijde o zrak.

Foto: Profimedia.cz

Cailee s Popelkou. Jejím velkým snem bylo podívat se do Disneylandu a potkat se s princeznami.

Článek

Že něco není v pořádku, si matka dívky všimla v jejích šesti měsících. Malou tečku v oku zpozorovala na fotografiích. Cailee byly pouhé dva roky, když jí lékaři diagnostikovali vzácnou chorobu – familiární exsudativní vitreoretinopatii (FEV), která způsobuje postupnou ztrátu zraku.

Od svých tří let podstoupila několik laserových operací očí kvůli krvácení do sítnice. Lékaři rodiče varovali, že slepota může přijít znenadání. Klidně během jednoho dne.

Před tím, než dnes šestiletá dívka zcela oslepne, si její rodina přeje, aby zažila a viděla co nejvíce věcí, na které pak bude moci vzpomínat.

Foto: Profimedia.cz

Cailee s princeznou z pohádky Kráska a Zvíře, kterou měla možnost potkat v Disneylandu

Matka dívky Catrina Frostová řekla Dailymailu, že zkušenosti s oslepnutím ve svém okolí již má.

„Moje kamarádka oslepla před osmi lety. Neuměla jsem si představit, jaké to je, tak jsem se jí ptala, jestli vidí prostě tmu. Řekla mi, že díky tomu, že nebyla slepá od narození a má v hlavě spoustu vzpomínek, má velmi silnou představivost. Když jsem jí například řekla, že mám žluté tričko, dokázala si to představit. A to pro nás bylo klíčové.“

Foto: Profimedia.cz

Malá Cailee si plní sny

A právě proto rodiče dívky vytvořili seznam přání, která by si jejich dcera chtěla splnit před tím, než oslepne. Dodávají také, že se nezaměřují jen na výlety a dobrodružství, ale i na rozmanitost, které by si přáli svou dceru naučit. Seznam zahrnuje mimo jiné například plavání v oceánu a také splnění velkého snu – návštěvu Disneylandu.

„Chceme dát Cailee, co nejvíce budeme moci. Nejen aby znala barvy duhy, ale aby věděla, co to je terakotová barva nebo třeba karmínová.“

Foto: Profimedia.cz

Dívka si přeje zapamatovat si co nejvíce věcí

Seznam přání malé Cailee
Vidět oceán
Vidět velké písečné duny
Navštívit Disneyland
Jít do mořského světa
Jezdit na koni
Lézt na stěně, naučit se horolezectví
Chodit přírodou

První položkou, kterou splnili letos v lednu, byl výlet do San Diega, kde se rodina vykoupala v moři. Na cestě uviděli písečné duny a i tam se zastavili. „Běžela na dunu, lehla si do písku a začala dělat andělíčka.“

Když pak dojeli do cíle a malá Cailee uviděla poprvé v životě moře, otevřela doširoka oči a zhluboka se nadechla. „Vidět její obličej bylo k nezaplacení,“ řekla její maminka.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé u moře

Nedávno si celá rodina udělala výlet do Disneylandu, aby si mohli odškrtnout další položku na seznamu. Cailee si moc přála vidět své oblíbené princezny.

Díky vedení zábavního parku měla malá holčička možnost potkat se osobně se všemi princeznami a podle slov rodičů byla naprosto ohromena, protože si stále myslí, že jsou skutečné.

Foto: Profimedia.cz

Rodina dívku připravuje na den, kdy zcela přijde o zrak

„Když jsem se dozvěděla, že moje dítě oslepne, byla to taková emocionální horská dráha. Samozřejmě že pláču, kdykoli si na to vzpomenu, nikdo nechce, aby se to stalo právě jeho dítěti. Nejradši bych vše vzala na sebe,“ říká matka holčičky.

Foto: Profimedia.cz

Rodina plní malé dívce sny

V lednu tohoto roku vyhledali rodiče dívky další specialisty v San Diegu, kteří jim řekli, že ztráta zraku je bohužel nevyhnutelná. Odborníci vysvětlili, že tím, jak dítě roste, sítnice se odděluje od oční bulvy, což způsobuje ztrátu zraku.

I proto se rodiče rozhodli dceru začít učit Braillovu písmu a vzít ji na tábor pro zrakově postižené, kde se holčička kromě jiného projela na koních a dokonce si zkusila horolezectví a turistiku.

„Přeju si, aby z ní vyrostla zdravá, šťastná, úspěšná a nezávislá žena. Pro děti si rodiče přejí jen to nejlepší, a to ať jsou, nebo nejsou jakkoli postižené,“ dodala matka Cailee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám