Hlavní obsah

Dívka po očkování proti HPV trpí těžkou narkolepsií a ztrátou paměti

Novinky, das

Třináctiletá Chantele Nielsenová byla v dubnu očkována proti lidskému papilomaviru (HPV), který způsobuje rakovinu děložního čípku. Od té doby trpí vedlejšími účinky vakcíny. Až osmkrát denně omdlévá, trpí narkolepsií (mozek není schopen správně regulovat cyklus spánku a bdění, nemocný tak upadá během dne náhle do spánku), bolestmi hlavy a krku, ztrátou paměti a má rozmazané vidění.

Foto: Profimedia.cz

Třináctiletá Chantele Nielsenová se svou matkou

Článek

„Když poprvé omdlela, nemohla poté 14 hodin vůbec promluvit. Nemohla si vzpomenout, co je za den, ani odpovědět na jednoduché matematické otázky,” vypráví pro Daily Mail její matka.

Od té doby omdlela dívka již mnohokrát. Během těchto epizod přitom Chantele slyší, že se ji matka snaží probudit, ale vzhledem k dočasnému ochrnutí nemůže odpovědět.

„Jednou takto zůstala paralyzována ve vaně, když jsem si na dvě minuty odběhla. Bohužel nelze nikdy odhadnout, kdy zase omdlí,” vypráví matka.

Foto: Profimedia.cz

Chantele je dnes kvůli neustálému omdlévání odkázána na invalidní vozík.

Dokonce se i stalo, že po jedné příhodě zapomněla nejen na to, jak se jmenuje její matka, ale také na to, jak vypadá.

„Byli jsme na chatě a já na pár minut odběhla z jejího pokoje. Při návratu se mne zeptala, kdo jsem. Tvrdila, že nejsem její maminka. Nikdo si neumí představit, co každý den prožívám,” vypráví paní Nielsenová.

Vedlejší účinky nelze podceňovat

Nežádoucí účinky takového rozsahu jsou u vakcín proti rakovině děložního čípku velmi vzácné, přesto je nelze podceňovat.

U Chantele lékaři doposud nevědí, zda je její stav trvalý. Absolvovala několik vyšetření, která ale zatím příčinu problémů neobjasnila.

Její matka se nyní upíná k soukromé klinice v Německu, kde by Chantele měli udělat speciální testy, díky nimž by mohla získat více informací.

Očkování proti lidskému papilomaviru (HPV)
Třináctileté dívky mají v ČR očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který může způsobit rakovinu děložního čípku, zdarma.Dosud byly na trhu dvě vakcíny. Jedna chránila proti dvěma druhům papilomavirů, druhá proti čtyřem. Nově je i u nás k dostání třetí vakcína, jež chrání proti devíti druhům, ale ta zatím není hrazena ze zdravotního pojištění. Za jednu dávku se platí 4000 Kč, zapotřebí jsou dávky tři.HPV infekce je velmi častou pohlavně přenosnou infekcí. Česko patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny děložního čípku v Evropské unii. Diagnózu se ročně nově dozví zhruba tisícovka žen a 400 na ni zemře. Nemoc je přitom diagnostikována stále mladším ženám. O to důležitější je, aby dívky i ženy chodily na pravidelné preventivní prohlídky ke svému gynekologovi. Čím dříve je nemoc diagnostikována, tím je i lepší prognóza na úplné vyléčení.

Reklama

Výběr článků

Načítám