Hlavní obsah

Když rodič neplatí výživné na dítě

Novinky, das

Nehrazení výživného je dlouhodobým obecným problémem, se kterým se naše politická reprezentace ještě nedokázala vypořádat. I přes existenci trestného činu zanedbávání povinné výživy je stále mnoho rodičů, kteří povinnosti vůči svým dětem neplní. Dle statistik až 160 000 dětí nedostává včas výživné od svého rodiče, se kterým nežijí buď vůbec, nebo jen z části.

Foto: Profimedia.cz

Až 160 000 dětí nedostává včas výživné od svého rodiče.

Článek

A přitom se mnohdy nejedná o žádné závratné částky. Někteří jedinci tak řeší zášť vůči expartnerovi, jiní jednoduše o své potomky nemají zájem, v každém případě je trestáno především samotné dítě.

Připravili jsme pro vás s odborníkem na rodinné právo Mgr. Miroslavem Zemanem z Profipravník.cz několik rad, jak v případě neplacení výživného postupovat.

Neuhradíš čtyři měsíce. Můžeš jít do vězení

Pokud povinný rodič neuhradí výživné v hodnotě čtyřnásobku měsíčního výživného, jsou naplněny znaky trestného činu zanedbání povinné výživy. V takovém případě máte možnost podat na tohoto rodiče trestní oznámení. Co to konkrétně znamená? Trestní oznámení můžete podat buď písemně na podatelnu policie či státního zastupitelství, nebo ho můžete na policii nadiktovat do protokolu.

Policie na základě trestního oznámení věc prověří a vyslechne povinného rodiče. Pokud dojde k závěru, že byl spáchán trestný čin, dojde k obvinění povinného rodiče. V takovém případě jde samozřejmě o tlak, který je na tohoto rodiče kladen tak, aby své závazky z výživného neprodleně uhradil. Pokud to neudělá, může být odsouzen.

Podle informací Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) bylo v roce 2013 kvůli zanedbání povinné výživy vedeno trestní řízení proti téměř 13 tisícům nezodpovědných rodičů. Ne u všech se ale jednalo o definitivní vyřešení situace.

Existuje mnoho rodičů, kteří neplatí, protože například přišli o bydlení či veškeré příjmy, jsou na sociálním dně a jejich situace jim objektivně výživné hradit neumožňuje. V takovém případě ani trestní stíhání na věci nic nezmění.

Ke každému případu je tedy nutné přistupovat velmi individuálně. Existují určitě velké rozdíly mezi podnikatelem, který nehradí ze zásady výživné a své příjmy schovává, a mezi člověkem, který přišel o práci nebo byl nějak podveden. Stejně tak může být člověk těžce nemocen a jeho sociální situace mu z objektivních důvodů nedovoluje výživné hradit.

Podejte návrh na nařízení exekuce

Pokud je výživné stanovené soudem a povinný rodič výživné nehradí, můžete neprodleně předat věc k vymáhání exekutorovi. Exekutor tak může obstavit majetek dlužníka, realizovat srážky ze mzdy nebo z jiného příjmu, zablokovat nemovitosti či zakázat řízení aut. Samotní exekutoři pak zákaz řízení aut považují za velmi účinný nástroj, který zrychluje úhradu dlužné částky.

Ani tento postup však nemusí být stoprocentní. Pokud se bude jednat o rodiče bezdomovce, pak bude jakákoliv exekuce vůči němu absolutně bezzubá, a to opět z objektivních důvodů. Totéž bude platit o alkoholikovi či gamblerovi, na nějž je opět jakákoliv exekuce krátká.

Náhrada výživného ze strany státu

Po nástupu nové vlády se oprašuje myšlenka náhrady výživného na nezletilé děti ze strany státu. Pokud tedy dlužník dlouhodobě neplatí výživné, má pečující rodič právo obrátit se na stát a žádat o formu sociální dávky, která po dobu neplacení výživného bude určena na potřeby a náklady nezletilého dítěte. Stát následně bude tyto vyplacené částky sám uplatňovat po tomto povinném rodiči.

Tento postup řešení se jeví jako nejvhodnější. Je třeba však upravit jeho parametry tak, aby nebyl zneužíván. Nicméně hlavní roli by zde mělo hrát dítě, jeho oprávněné potřeby a jeho práva, která jsou ze strany jeho rodiče, kterého si dítě nevybralo, porušována.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Pokud jeho potřeby není v uspokojivé míře schopen zajistit rodič, který má dítě ve své péči, a to například protože se jedná o matku samoživitelku, měl by jí pomoci v takovém případě stát a dlužné výživné v průměrné výši této matce uhradit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám