Hlavní obsah

Ibuprofen by se v těhotenství neměl vůbec užívat, varují gynekologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože existují weby i ženské časopisy, které tvrdí, že ibuprofen v těhotenství proti bolesti i horečkám lze brát, prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák před tímto lékem maminky varuje. Jelikož právě ibuprofen může poškodit vývoj srdce u plodu, nepříznivě ovlivnit děložní činnost a zkomplikovat průběh porodu.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné a ženy toužící po miminku by ibuprofen užívat neměly.

Článek

"Není to lék, který by byl určen těhotným, rozhodně to nedoporučujeme. Na bolest mohou ženy v těhotenství zkusit třeba paralen," doporučuje Dvořák.

Největší riziko podle něj hrozí v prvním a třetím trimestru, tedy na počátku a na konci těhotenství. V prvním trimestru by se žena měla vyhnout naprosté většině léků.

Ve třetím trimestru hrozí předčasné uzavření takzvané Botallovy dučeje, což je krevní céva, která u plodu spojuje plicnici s aortou. Protéká jí krev obcházející plíce, které u plodu ještě nejsou funkční. Po narození se za normálních okolností tento oddíl srdce sám uzavře. Pokud ne, naruší se normální proudění krve, stoupá tlak v plicích a jsou problémy s poporodní adaptací. Hrozí také problémy s ledvinami.

Zásadní nebezpečí nemusí podle Dvořáka hrozit jen ve druhém trimestru, přesto odborná společnost nedoporučuje těhotným tyto léky běžně užívat ani v tomto období.

Lékaři nedoporučují ibuprofen také ženám, které se snaží otěhotnět

Bylo zjištěno, že ibuprofen může blokovat uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Bývá také spojován s vyšším výskytem potratů v časné fázi těhotenství.

Proti užití ibuprofenu u kojících žen nejsou odborné argumenty, měly by se však poradit s lékařem. Do mateřského mléka ibuprofen prostupuje, ale v naprosto minimálním množství.

Podle příbalového letáku zvyšuje užívání ibuprofenu riziko srdečních vad z méně než jednoho procenta na zhruba 1,5 procenta, riziko stoupá s dávkou a dobou užívání. "V průběhu prvního a druhého trimestru nesmí být lék podán, pokud to není zcela nezbytné," uvádí se v letáku. Pokud je podání nutné, musí být dávka co nejnižší a doba léčby co nejkratší. To platí i u žen, které chtějí otěhotnět. Ve třetím trimestru je podle letáku lék zcela zakázán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám