„Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství např. ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může ovlivnit i náchylnost zubního kazu u dětí,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus a dodává: „Dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství tedy snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“

Vápník obsažený v mléčných výrobcích je zároveň nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu. „Uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí,“ vysvětluje odbornice. „Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu.“

Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko. Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D.