Hlavní obsah

Shazujte kila s nordic walkingem

Právo, Petr Veselý

„Kde máš sníh, frajere,“ pokřikují lidé občas na nadšence provozující Nordic walking. Spousta lidí v něm vidí módní výstřelek. Podle lékařů a fyzioterapeutů však tento způsob chůze může mít řadu příznivých efektů na naše zdraví.

Článek

Člověk při něm využívá speciální hůlky a zapojuje tak do chůze daleko intenzivněji horní polovinu těla. Tedy i víc svalů, které spalují víc kalorií. Údaje, že při běžné chůzi to bývá 280 kalorií, zatímco u nordic walkingu (NW), tedy severské chůzi, je to až kolem 400 kalorií, musíme brát s rezervou. U každého člověka je to trochu jinak. Při intenzívním NW to může být o 40 až 50 % energie víc, při rekreační chůzi to bývá kolem 20 % kalorií spálených navíc.

Lékaři však varují před bezhlavým hubnutím a hltáním kilometrů bez důkladné přípravy pod dohledem vyškolených instruktorů. Nordic walking rozhodně není normální chůze, spíš připomíná běh na lyžích. „Kdo správně nezvládne jeho techniku, může si víc ublížit než prospět,“ říká MUDr. Jiří Medonos, primář z Lázní Mšené. „Zvlášť, když dojde k přetížení kloubů ramene nebo kolen, případně krční a bederní páteře. Místo toho, aby si například oblast kolem šíje uvolnil, snadno si ji naopak zablokuje.“

Nejprve k lékaři

Lidé, kteří trpí různými zdravotními problémy, by proto měli navštívit rehabilitaci nebo lékaře, a teprve potom instruktora NW. Praktický se mi zdá přístup některých lázní a léčebných zařízení: R-Centra Nemocnice Na Homolce v Praze, Lázní Jáchymov, Mšené, Jeseník, Konstantinových Lázní aj.

V řadě z nich dělají instruktory NW fyzioterapeuti. Klientům, které trápí potíže vyvolané nerovnováhami mezi určitými skupinami svalů (ochablé a zkrácené svaly), dokážou pomoci. Navíc jim ukážou cviky, které jim pomůžou problémy zmírnit. Mají pak větší šanci užít si NW bez problémů.

Instruktoři, ať už v lázních, nebo mimo ně, poradí lidem i s potřebným vybavením. Úměrně jejich finančním možnostem, ale také tomu, jestli se chtějí věnovat NW pouze rekreačně, nebo třeba závodně. Hole stojí od 450 do 3000 Kč. Hodina s instruktorem 200-300 Kč, často včetně zapůjčení holí. Na zvládnutí techniky bývá obvykle potřeba 2-8 hodin, záleží na konkrétním klientovi.

Seznam center NW a vyškolených instruktorů je na www. czech-nordicwalking.com.

Co dokáže zlepšit

Pokud jde o míru zátěže, je NW něco mezi chůzí a během. „Když jsme šli s manželem někam na túru, nestačila jsem mu,“ řekla mi Iva Málková, odbornice na hubnutí. Když jsem si ale vzala hůlky na nordic walking, naše tempo se srovnalo. S hůlkami člověk chodí rychleji a víc ujde. Jakmile zvládne techniku, pohybuje se také plynuleji a šetrněji ke svalům i kloubům.“ Díky hůlkám a správné technice pohybu zatěžují lidé klouby méně než při normální chůzi a výrazně méně než při běhu. „Je to aktivita, o kterou by se měli zajímat lidé s nadváhou nebo postiženými koleny,“ říká doktor Medonos. „Do jaké míry je pro ně ale vhodná, v tom by jim měl kvalifikovaně poradit jejich lékař nebo specialista.“

Spousta lidí se s hůlkami chodit stydí. NW ale není jen móda, nýbrž styl chůze, který má spoustu efektů příznivých pro naše zdraví. Zlepšuje držení těla tím, že posiluje svaly zad, hrudníku, ramen i paží. Zároveň snižuje napětí svalů v oblasti krku a ramen, což je častá potíž zejména u lidí, kteří často pracují u počítače. Příznivě stimuluje také imunitní a oběhový systém. Začíná se využívat třeba jako součást rehabilitace u kardiaků po infarktu.

„Je výbornou prevencí proti vysokému cholesterolu, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce, srdečnímu infarktu a celé řadě dalších chorob nebo zdravotních problémů,“ říká doktor Medonos. Může být součástí léčby u lidí s Parkinsonovou chorobou, u kterých zvyšuje množství dopaminu (jeho nízká hladina chorobu zhoršuje). Protože při NW dochází k lepšímu okysličení a prokrvení celého organismu, včetně mozku, zlepšuje u spousty lidí paměť, kreativitu a schopnost řešit nejrůznější problémy. A tak bychom mohli pokračovat. Výzkum příznivých efektů NW na naše zdraví je zatím v plenkách. Ostatně jde o disciplínu starou zhruba 20 let.

Kuriózní vznik

Lidé oceňují, že je levný a dá se provozovat v létě i v zimě. Donutí nás vyrazit do přírody a vnímat ji. Když se třeba účastnice „hubnoucího“ zájezdu společnosti STOB na Rhodos vydaly s hůlkami brzy ráno nebo k večeru do kopců, viděly z nich úchvatné scenérie, které by z pláže, kde by se jen fádně slunily, nikdy neviděly a nikdy nezažily.

NW vznikl kuriózně. Ve Finsku nebyl začátkem listopadu 1988 sníh. Pořadatelé jednoho ze závodů v běhu na lyžích proto vyslali závodníky na trať jen s hůlkami. Nová, zdánlivě jen recesní disciplína, se lidem zalíbila. Brzy ji začaly provozovat tisíce z nich. Stala se populární ve Skandinávii a postupně dobývá další státy Evropy. Má velký ohlas také v USA, Japonsku a v dalších zemích světa.

Reklama

Související články

Jak se nezlikvidovat nadměrným pohybem

S velkým odhodláním začnou cvičit nebo sportovat. A během pár dnů nebo týdnů skončí na rehabilitaci. Se zablokovanými zády, zatuhlou šíjí a se staženými svaly....

Wellness má zelenou

Wellness je podle slov Evy Blahuškové cesta ke zdravému životnímu stylu. Žít wellnes životní styl znamená cítit se dobře teď, zítra i v budoucnu, mít příjemný,...

Otěhotněly díky cvičení

Třicetiletá žena chodila na rehabilitaci kvůli bolestem zad. Naučili ji tu sestavu speciálních cviků. Intenzívně je cvičila čtyři měsíce. Pak zjistila,...

Výběr článků

Načítám