Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Muži jsou od přírody polygamní

Novinky, Gabriela Wolfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hostem on-line chatu na Novinkách byl ve čtvrtek odpoledne známý sexuolog Radim Uzel. Odpovídal mimo jiné na to, co si myslí o monogamii v partnerských vztazích.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

"Muži jsou od přírody polygamní. Monogamii dodržují z důvodů sociálních, právních a ekonomických. Ženy tíhnou zase k jednomu partnerovi, který je schopen se o ženu a děti postarat," reagoval na otázku týkající se monogamie Radim Uzel.

Populární sexuolog odpovídal na desítky otázek. Většina z nich byla soukromého charakteru. Uzel řešil problémy při sexuálním styku, BDSM, obřízky nebo téma transsexuality a bisexuality.

Jeden ze čtenářů nesouhlasil s výrokem Uzla v pořadu Partnerské ladění, kde uvedl, že neexistuje bisexualita. "Základní orientace člověka je buď homosexuální nebo heterosexuální. Neznamená to, že se takto člověk také celoživotně chová. Z různých důvodů může občas "lovit v opačných vodách". Ve snaze o jakousi normalitu to nazývá bisexualitou, někdy také proto, aby se činil zajímavým. Někteří sexuologové to opravdu bisexualitou nazývají, ve skutečnosti je to však jenom jakási falešná nálepka. Sexuální orientace a sexuální chování nemusí být vždycky totožné," odpověděl na chatu Novinek Uzel.

Vysvětloval také, co jsou genitální bradavice a jak vznikají. "Genitální bradavice (condylomata) jsou způsobena s největší pravděpodobností papilomavirovou infekcí (stejně jako rakovina děložního čípku). Jedná se o sexuálně přenosnou nemoc, která se u muže nemusí nijak projevovat," uvedl.

Jiného čtenáře zase zajímalo chování ženy při proměně v muže. "Mám přítelkyni, která se chystá na přeměnu pohlaví na muže. Zhruba za rok začne brát testosteron. Chci se zeptat, do jaké míry tyto hormony mohou ovlivnit její nynější povahu? Co všechno se může změnit," zněla otázka čtenáře.  "S největší pravděpodobností se jedná o transsexualitu "female to male". Hormony neovlivní povahu a chování. Právě pro tuto mužskou povahu se totiž všechny ty operační změny konají. Tělo se zkrátka musí přizpůsobit duši, která je trvalá a neměnná," odpověděl Uzel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám