Hlavní obsah

Harfistka Jana Boušková: Volný čas pro mne absolutně neexistuje

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Talent od přírody, ale i nesmírný dříč. I tak by se dala označit v současnosti nejlepší harfistka na světě Jana Boušková. Nejenže jako první Češka vyhrála světovou soutěž, ale také se stala profesorkou hudby na prestižní londýnské hudební škole Royal College of Music.

Trénovala i 14 hodin denně. Nejlepší harfistka Jana Boušková zahrála pro Novinky Video: Novinky

 
Článek

K hraní na harfu se dostala paní Jana díky své mamince, která na ni hrála, tudíž její cesta k tomuto nástroji byla víceméně přirozená. Trénovat začala v sedmi letech, později cvičila i 14 hodin denně, a už v deseti vystupovala před publikem v Německu s nevídaným úspěchem.

„V Německu jsem měla opravdu velice krásné kritiky, které hlásaly v titulcích: Bravo Jana, auf wiedersehen Jana!, a to mi bylo jenom deset let. Od té doby se mi otevřely dveře do světa. V 15 letech jsem již byla sólistkou anglického orchestru a hrála s ním po celém světě,“ popsala své první úspěchy harfistka.

Foto: archiv J. Bouškové

Narodila se do rodiny muzikantů.

České ručičky ve světě

Následující obrovský úspěch, který dosud nikdo z České republiky nepřekonal, přišel v době jejích studií v roce 1992. Uspěla ve dvou nejprestižnějších soutěžích světa a v jedné dokonce v konkurenci dalších 50 výborných muzikantů z celého světa vyhrála.

„Nejdřív jsem se přihlásila do soutěže v Izraeli, které jsem se nakonec zúčastnila   jako první v historii Česka. V konkurenci 50 lidí z celého světa jsem skončila jako druhá. Ten jeden krůček k první ceně byl ale pro mě takovou motivací, že jsem se zvládla připravit na další velkou soutěž v Americe za pouhé čtyři měsíce, přestože většina lidí se na ni připravuje i dva roky. Jedná se o opravdu prestižní záležitost, kde hrajete 4 hodiny. Nakonec jsem tu soutěž skutečně vyhrála,“ vzpomíná s pýchou v hlase na svůj nevídaný úspěch Jana Boušková.

Foto: archiv J. Bouškové

Ve dvaceti letech se jí podařilo uspět jako jediné Češce na světových soutěžích.

Neustálý trénink

Svůj dar přiřazuje nejen velkému talentu, ale také ohromné píli, bez které by toho všeho nedosáhla.

„Bez píle by to nešlo a já jsem tomu obětovala veškerý svůj život. Tím, že mě to bavilo, tak to samozřejmě za žádnou oběť nepovažuji, ale nevím, jak bych jinak vyjádřila, když jsem u nástroje v podstatě seděla od rána do večera,” vysvětluje harfistka.

V době jejích začátků také nebyl moc snadný přístup k hudebním nástrojům, a proto si své umění opravdu vydřela. V 90. letech minulého století byly v Česku k dispozici pouze těžké nástroje z Ruska, které sloužily k učení a pro vystupování moc vhodné nebyly.

Jana ale nakonec dosáhla svého největšího úspěchu v Americe i s tímto nepříznivým nástrojem. O to větší pak měla motivaci vyhrát světovou soutěž, jelikož zde kromě jiného byla hlavní výhrou i velmi drahá a kvalitní harfa.

Foto: archiv J. Bouškové

V Americe dokonce vyhrála první místo, díky čemuž získala nesmírně drahou harfu.

Žádný soukromý život

Přestože se stihla Jana Boušková během hraní po celém světě vdát a mít dvě děti, dnes už prý téměř žádné osobní volno nemá. Kromě sólových koncertů vystupuje také s Českou filharmonií. Jak sama říká, každý typ hraní jí přináší něco jiného a za vše je vděčná a užívá si to.

Vedle toho také učí nové talenty na třech různých vysokých školách. Jedna z nich je česká AMU (Akademie múzických umění) v Praze. Další pak královská konzervatoř v Belgii. Od letošního září pak na Royal College of Music v Londýně, což je jedna z největších a nejprestižnějších hudebních škol na světě.

Foto: Novinky

Jana Boušková je považovaná za nejlepší harfistku současnosti.

Foto: Novinky

Hodiny tréninku mají za následek bolestivé mozoly.

Její program je tak velmi naplněný. „Moje moto je - všechno jde, když se chce. A já mám svůj režim naplánovaný vždycky hodně, hodně dopředu. Musím rok dopředu mít přesně rozplánované učení ve všech školách, stejně tak své sólové koncerty a filharmonické akce. Vše se dá zvládnout, ale přiznám se, že volný čas pro mne absolutně neexistuje,“ shrnuje Jana Boušková.

Mimo vystupování ve velkých světových sálech hraje také pro menší publikum v malých městech i vesnicích. Podle ní má být hudba předávána všem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Lilia Khousnoutdinová: Na rituály jsme zapomněli

Svatby, pohřby, křtiny, narozeniny, Vánoce. Rituály nás provázejí po celý život i napříč dějinami. „Jejich význam je značný, uvolňují emoce, sdružují komunitu...

Výběr článků

Načítám