Hlavní obsah

Fyzickou bolest dokážou utišit umělecká díla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Zatímco mnozí umělci stvořili svá díla z nešťastné lásky či životní bolesti, podle italských odborníků mohou být jejich krásná plátna účinným lékem na bolest. Hodnotná umělecká díla totiž dokáží zcela odpoutat pozornost od nepříjemných fyzických pocitů a utlumit tak vnímání bolesti.

Foto: Novinky

Výřez obrazu Leonarda da Vinci Mona Lisa

Článek

Studie odborníků z italské Univerzity v Bari (Università degli Studi di Bari) prý podává vědecký podklad pro to, že nemocnice nemrhají zbytečně penězi, když do krásného umění investují a zdobí zdi chodeb či pokojů.

Účinky obrazů slavných malířů jako da Vinciho či Botticeliho se zabývala profesorka neurofyziopatologie Marina de Tommasová. Závěry její studie dokazují, že nejen hudba může mít terapeutický a uklidňující účinek na pacienty, ale že to samé mohou plnit také velká díla krásného umění.

"Nemocnice byly navrženy tak, aby byly funkční, ale my si myslíme, že jejich estetické aspekty by měly být brány v potaz rovněž. Krása zřejmě odvádí pozornost, což ošklivé malby nedokáží. Ale neexistuje žádný důkaz, že by ošklivé prostředí bolest zhoršovalo. Myslím, že tyto závěry dokazují, že je potřeba v tomto tématu dále bádat a zjistit, jak může krásné prostředí bolest zmírňovat,“ uvedla Tommasová pro New Scientist.

Reklama

Související články

Příčinou velkých bolestí jsou ochablá záda

Chronické bolesti zad způsobuje především pohlaví, věk, výška, váha, fyzická zátěž při práci, degenerace nebo stres v pracovním či osobním životě. V dnešní...

Ženy vnímají bolest více než muži

Vědci dospěli k závěru, že ženy vnímají bolest více než muži, protože jejich mozky fungují odlišným způsobem. Až dosud se vyšší citlivost na bolest přisuzovala...

Výběr článků

Načítám