Hlavní obsah

Díky čtenářům Novinek může pacientka konečně na čerstvý vzduch

Novinky, Kristýna Léblová, zel
Praha - Újezd na Lesy

Mladá maminka Tereza Mahelová byla ještě donedávna uvězněná v bytě. Její pohyb se omezoval na prostor pouhých patnácti metrů – tak daleko dosáhla hadička oxygenerátoru, který jí dodává potřebný kyslík, jenž kvůli dušnosti potřebuje mít stále u sebe. Její příběh, který Novinky nedávno zveřejnily, dojal řadu lidí. Ti ženě poslali dostatek peněz na to, aby si mohla pořídit přenosný přístroj a konečně mohla vyrazit i se svým synem ven.

Díky čtenářům Novinek může pacientka konečně na čerstvý vzduchVideo: Novinky

 
Článek

Tereza od těhotenství trpí dušností a návaly únavy. Bez přístroje na výrobu kyslíku se prakticky neobejde. O svého nyní půlročního chlapečka se tak musela starat napojená na patnáctimetrovou hadičku, protože pojišťovna přenosný oxygenerátor odmítla proplatit. [celá zpráva]

 Po roce na čerstvém vzduchu

Ještě donedávna Tereza Mahelová spoléhala na dvacetikilový nepřenosný oxygenerátor, který ji sotva pustil na balkón jejího bytu. Díky štědrosti čtenářů Novinek si ale mohla pořídit přenosný a téměř po roce tak může vyrazit i ven na čerstvý vzduch.

Foto: Novinky

Mladá maminka může jít konečně na procházku se svým půlročním synkem.

„Konečně se můžu dostat ven. Vzít miminko na procházku a nadechnout se čerstvého vzduchu. Předtím jsem akorát tak mohla z balkónu tiše závidět všem těm lidem, kteří si můžou svobodně chodit venku a sednou si, kde se jim zlíbí, “ raduje se ze svého daru Tereza, která ho v době návštěvy Novinek „vyvětrala“ zcela poprvé.

Prakticky hned druhý den po odvysílání první reportáže počátkem června se mladé mamince začali ozývat první dárci. „Moc mě to dojalo, skoro dva týdny mi někdo neustále volal a psal e-maily. Všichni mi moc chtěli pomoct. Vůbec jsem si nemyslela, že je stále tolik lidí, kteří myslí na druhé,“ neskrývá dojetí maminka půlročního synka.

Dva přístroje

Přestože pojišťovna odmítla nemocné nárok na přenosný oxygenerátor, díky štědrosti čtenářů má nyní nové přístroje dokonce dva.

Celkově se podařilo vybrat okolo 105 tisíc korun. Za 35 tisíc si Tereza pořídila jeden přístroj, druhý jí byl přímo darován.

„Za peníze si pořídím především potřebné doplňky, jako jsou filtry a nosní kanyly. Ty se totiž musí prakticky pořád obměňovat a snadno se znečistí. Zbytek mám pak v plánu věnovat někomu, kdo je v podobně obtížné situaci,“ svěřila se Tereza.

Společný výlet

Tereza snila o procházce v parku, o možnosti výletu na hory, kde je čerstvý vzduch, se jí ale ani nesnilo. Darovaný oxygenerátor si ale může nabít i v autě, a proto se teď konečně společně s celou rodinou chystá na výlety po okolí.

„Pojedeme na různé akce, třeba s mašinkami, jsme taková mašinková rodina, a chystáme se také na prodloužený víkend na hory,“ těší se Tereza.

Reklama

Výběr článků

Načítám