Hlavní obsah

Dětský čin roku 2013 má své vítěze

Novinky, das

Minulý týden byli v Praze oceněni hrdinové z řad statečných dětí, kteří nějakým způsobem pomohli lidem ve svém okolí. Projekt Statečný čin roku vyhlásil sedm soutěžních kategorií - Záchrana lidského života, Pomoc v rodině, Pomoc jiným dětem, Pomoc ostatním lidem, Pomoc přírodě, Dobrý nápad a Pomoc n@ netu. Kromě těchto vítězů byla letos navíc udělena speciální cena za výjimečnou dětskou obětavost.

Foto: archív projektu

Vítězové Dětského činu roku 2013

Článek

„Obdrželi jsme příběh, který byl sepsán s velkou skromností, která rozhodně nebyla na místě. Příběh zaslaný od pana ředitele Základní školy Semice, který vyzdvihuje obětavost svých žáků při pomoci handicapovanému spolužákovi, získal náš velký obdiv i úctu. Proto jsme se rozhodli tento jedinečný dětský přístup odměnit zvláštní cenou,“ uvedla Markéta Minaříková, předsedkyně Nadačního fondu Dětský čin roku.

Daný příběh vypráví o přátelství a náklonnosti školního kolektivu, který pomáhal handicapovanému spolužákovi, seč mu síly stačily. Toto speciální ocenění získali žáci ze Základní školy Semice. Té předal Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool ČR a SR, šek na 20 000 Kč. Nadace Agrofert věnovala handicapovanému chlapci finanční dar v hodnotě 30 000 Kč.

Příběh o svém dobrém skutku nebo činu stejně starého kamaráda letos poslalo do projektu Dětský čin roku 495 dětí a v rámci následného hlasování o nejlepší příběhy v jednotlivých kategoriích se v tomto roce zapojilo 4760 dětí.

Vítěz kategorie za záchranu lidského života Dominik Hojný se svým patronem Janem Revaiem.

„Každým rokem nás dojímají příběhy, které jsou sepsány s pokorou, která je hrdinům vlastní. Právě u dětských příběhů je toto vnímání o to silnější, protože jsou často ještě nedotčeny negativními vlastnostmi a zkušenostmi. Mnohdy si myslíme, že bychom měli být pro děti vzorem, ale situace může být opačná. My dospělí se máme od dětí častokrát co učit,“ doplňuje Radek Novotný, jeden z organizátorů soutěže.

Slavnostní předávání moderoval herec Aleš Háma, čestný předseda Nadačního fondu Dětský čin roku. Na vyhlášení nechyběly ani další známé osobnosti, jako herec Jan Révai, herečka Jitka Čvančarová, zpěvačka Petra Černocká, vícenásobný paralympionik a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, moderátorka Zora Jandová, herec Pavel Nový a zpěvák Zbyněk Drda, ti všichni se zhostili role patronů.

Patroni malé hrdiny vždy doprovodili na pódium a byli jim při čtení příběhů oporou. Výherci soutěžních kategorií získali nejen hodnotné věcné dárky od partnerů projektu, ale také šek pro svoji školu na 10 000 Kč, určený na nákup školních pomůcek.

Mezi partnery projektu patří dlouhodobě i společnost Seznam.cz.

Výsledky soutěže Dětský čin roku 2013
Záchrana lidského životaDominik Hojný (14 let): Zrádný ledZŠ, V Domcích 488, TrutnovLidský život Dominik zachránil, když pod jeho kamarádem praskl led. Hrdina na nic nečekal a kamaráda z ledové vody vytáhl.
Pomoc v rodiněMichaela Kačenáková (14 let): Moje babičkaZŠ, Petra Bezruče 2000, ŽatecMichaela byla babičce domácí učitelkou, když ji postihla záludná nemoc. Hrdinně ji během těžkého období provázela.
Pomoc jiným dětemKateřina Čiháková (14 let): DovolenáZŠ, V Domcích 488, TrutnovVšímavost Kateřiny uchránila malou holčičku před utonutím. Hrdinové totiž nejsou lhostejní.
Pomoc ostatním lidemPetra Špičáková (14 let): Úžasný příběhZŠ, Bohumínská 72/1082, OstravaPetra se spřátelila s nevidomou dívkou a pomáhala jí ve chvílích, které jsou pro nevidomé obtížné.
Pomoc příroděMarie Zahelová (15 let): Pomoc pejskoviZŠ a MŠ Slavkov, SlavkovMarie pomohla opuštěnému pejskovi, o kterého se starala, dokud mohla.
Dobrý nápadPatryk Szymczak (14 let): Talentová soutěž „School Mania“ZŠ Mnichovická, KolínPatryk měl dobrý nápad, když uspořádal talentovou soutěž „School Mania“, do které se zapojila celá škola.
Pomoc n@ netuKarolína Koutná (13 let): Seznámení na internetuZŠ a MŠ Chuchelná, ChuchelnáKarolína prokázala hrdinství, když pomohla své kamarádce před nástrahami seznámení po internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám