Hlavní obsah

Dětský čin roku 2012 má své vítěze

V Praze na Staroměstské radnici se ve čtvrtek slavnostně vyhlašovaly výsledky osmého ročníku celorepublikového projektu Dětský čin roku. Dětské hrdinské skutky byly rozděleny do sedmi soutěžních kategorií. Vítězové získali kromě věcných dárků, diplomů a šeku na pomůcky pro školu také voucher na letecký simulátor iPILOT a na vyjížďku na koni.

Soutěž o nejodvážnější činy dětských hrdinů má své vítězeVideo: Novinky

 
Článek

Příběhy, které děti letos do projektu přihlásily, soutěžily v sedmi kategoriích: záchrana lidského života, pomoc v rodině, pomoc jiným dětem, pomoc ostatním lidem, pomoc přírodě, dobrý nápad a pomoc n@ netu. Kromě těchto cen byla udělena i Zvláštní cena Učitelských novin za nejlépe napsaný příspěvek.

Foto: Novinky

V Praze 29. listopadu 2012 proběhlo na Staroměstské radnici slavnostní vyhlášení osmého ročníku celorepublikového projektu Dětský čin roku.

Do ročníku 2012 se celkově zapojilo 5529 dětí z celé České republiky. Příběh o svém dobrém skutku nebo činu stejně starého kamaráda letos poslalo 209 dětí a do následného hlasování o nejlepší příběhy v jednotlivých kategoriích se jich zapojilo 5320.

Foto: Novinky

Janem Révai s Patrykem Szymczakem, vítězem v kategorii Záchrana lidského života

„Mám velikou radost, že je tolik dětí, které pomáhají svému okolí a nebojí se o tom mluvit. Myslím, že pokud budou děti i nadále ohleduplné ke svému okolí a nebudou před problémy zavírat oči, tak se nemusíme bát o svou budoucnost,“ uvedl Ján Živný, předseda nadačního fondu Dětský čin roku.

Slavnostní vyhlášení moderoval Aleš Háma, čestný předseda nadačního fondu Dětského činu roku. Malí vítězové divákům přečetli své příběhy spolu se svými patrony, mezi kterými nechyběl herec Jan Révai, patron kategorie Záchrana lidského života, herečka Jitka Čvančarová, patronka kategorie Pomoc v rodině, zpěvák Zbyněk Drda, patron kategorie Pomoc jiným dětem, herečka a zpěvačka Petra Černocká, patronka kategorie Pomoc přírodě, vícenásobný paralympionik a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek, patron kategorie Pomoc ostatním lidem, herečka Zora Jandová, patronka kategorie Dobrý nápad a Jakub Kohák, patron kategorie Pomoc n@ netu.

Foto: Novinky

Jiří Ježek s Janem Eibinem, vítězem kategorie Pomoc ostatním lidem

Výherci obdrželi dárky od sponzorů projektu – společností Whirlpool, Epline, Seznam.cz a iPILOT. „Projekt Dětský čin roku má v České republice již dlouhou tradici a jsem velmi rád, že si za tu dobu stačil získat pozornost nejen médií, ale také škol a zájmových sdružení. Chtěl bych všem výhercům poděkovat za jejich statečnost a snahu pomáhat, kterou s hrdostí odměňujeme,“ prohlásil Radek Novotný, generální ředitel společnosti Whirlpool ČR.

„Jestliže chceme, aby se nám na Zemi žilo lépe, musíme pro to něco dělat. Každý podle svých možností a sil. V rámci letošního ročníku Dětský čin roku jsem přečetl spoustu příběhů, z nichž některé byly velmi hezky zpracované a zároveň silné a jímavé. Ať už jde o jednorázovou nebo trvalou pomoc, zaslouží si naši pozornost a jsem rád, že tento projekt děti v konání dobra podporuje,“ doplnil dětský psycholog Václav Mertin, který letos na projektu také spolupracoval.

Foto: Novinky

Tomáš Novotný, manažer interní komunikace Seznam.cz, Jakub Kohák s Karolínou Bazsóovou, vítězkou kategorie Pomoc n@ netu

V příštím roce bude projekt rozšířen o další kategorii učitel/učitelka, kteří se do projektu nejaktivněji zapojí. „Protože vnímáme, jak důležitou roli ve výchově dětí a podporování jejich dobrých skutků hrají učitelé, rozhodli jsme se zavést novou kategorii. Od příštího roku tak kromě dětí odměníme také učitele, který nám do projektu zašle nejvíce příběhů svých žáků,“ dodal.

Výsledky Dětského činu roku 2012
KategorieJméno výhercePatronSkutek
Záchrana lidského životaPatryk Szymczak (13 let)Jan RévaiZáchrana zraněné kamarádky
Pomoc v rodiněDavid Bartoň (15 let)Jitka ČvančarováPomoc prarodičům
Pomoc jiným dětemRadka Šrolová (12 let)Zbyněk DrdaPomoc ztracené holčičce
Pomoc ostatním lidemJan Eibin (13 let)Jiří JežekPomoc paní, která zkolabovala
Pomoc příroděŠárka Panáčková (14 let)Petra ČernockáZáchrana štěněte
Dobrý nápadVojtěch Švábenský (13 let)Zora JandováStavba udírny pro dědečka
Pomoc n@ netuKarolína Bazsóová (13 let)Jakub KohákVarování kamarádky před schůzkou s neznámým chlapcem
Zvláštní cena Učitelských novinKristýna Heczková (15 let)Péče o mladšího bratra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám