Hlavní obsah

Alkoholu propadají nejčastěji ženy kolem čtyřicítky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy kolem čtyřicítky s velkými životními problémy nejvíce podléhají alkoholu. Právu to řekla Olga Pecinovská z oddělení pro léčbu závislosti pražského protialkoholního oddělení u Apolináře. Pacienty závislé na alkoholu léčí od roku 1948 a ženy-alkoholičky již čtyřicet let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Typická alkoholička dnešní doby je žena kolem čtyřiceti let, spíše rozvedená se dvěma dětmi a velkými životními problémy,“ uvedla. Dodala, že k tomu, aby žena propadla alkoholu, se musí sejít tři faktory: vrozená dispozice k alkoholismu, samotné užívání alkoholu a velmi stresové životní situace.

Podle Pecinovské přibývá v poslední době žen mladších čtyřiceti let, které už jsou závislé na alkoholu, více se léčí i ženy po šedesátce. Ty mají zpravidla také větší abstinenční výdrž.

U Apolináře každoročně nově zahajuje protialkoholní léčbu zhruba 70 žen. Přibližně 20 jich přichází pro recidivu a dalších 200 se po úspěšné abstinenci zúčastňují doléčovacích programů.

Ústavní léčba trvá čtyři měsíce a plně ji hradí zdravotní pojišťovna. Stojí zhruba sto tisíc korun. Přibližně polovina žen se ze své závislosti vyléčí. Žena nemusí mít doporučení od praktického lékaře, stačí zajít na oddělení a domluvit si léčbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám