Hlavní obsah

V pražské Kotvě zavzpomínáte na retro Vánoce

– Praha
Novinky, ale

Jaká byla vánoční atmosféra v 70. a 80. letech v bývalém Československu, poznáte v obchodním domě Kotva. K vidění jsou například figuríny v dobovém oblečení, 60 velkoformátových fotografií nebo repliky výloh a prodavačky v původních pracovních oděvech.

V OD Kotva zavzpomínáte na retro VánoceVideo: ale, Novinky

 
Článek

„Retro Vánoce v Kotvě jsou jakousi ochutnávkou toho, jak probíhaly přípravy na svátky klidu a pohody v bývalém Československu. Návštěvníkům nabídneme pohled na předvánoční ruch v Kotvě, která byla v 70. a 80. letech jedním z největších obchodních domů v Evropě,“ vysvětluje Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančící dům, která dobovou instalaci pro Kotvu realizuje.

K vidění jsou například figuríny, které představují především oblečení předních oděvních značek, jako byly JITEX, LUXUS nebo TUZEX. Po celém domě je pak rozmístěno 60 velkoformátových dobových fotografií, které předvánoční shon v Kotvě připomínají. Zákazníky také přivítají prodavačky v původních pracovních oděvech.

Pan Jan Stránský nastoupil do OD Kotva v roce 1979. Měl na starost aranžování výloh a výzdobu obecně.

„Tenkrát se výlohy dělaly dost plné, protože se muselo ukázat, že máme hojnost všeho. Do výloh se tedy dávalo hodně zboží. Vánoční shon pak vypadal podobně jako v dnešní době manifestace. Když se čekalo na zboží, na schodišti se mačkali i tři lidi na jednom schodu,“ popsal předvánoční shon v 70. a 80. letech v OD Kotva bývalý aranžér Stránský.

V obchodním domě je k dispozici retro koutek, kde se může každý vyfotit v dobovém oblečení. Rodiny se také mohou zapojit do soutěže o nejlepší rodinnou retro fotku.

Reklama

Výběr článků

Načítám