Hlavní obsah

Zprávu OSN o šíření jaderných technologií z KLDR zadržovala půl roku Čína

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Komise expertů při OSN tento týden vydala novou zprávu, která obviňuje Severní Koreu ze šíření jaderných technologií do zemí s podezřelými režimy. Vydání 75stránkového dokumentu se zpozdilo o půl roku kvůli průtahům ze strany Číny, uvedla v pátek americká stanice CNN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Severokorejský vůdce Kim Čong-il

Článek

Zpráva sedmičlenné komise, podstoupená Radě bezpečnosti OSN, opakuje předchozí tvrzení, že Severní Korea je zapojena do aktivit spojených s jaderným programem a programem balistických střel v několika zemích včetně Íránu, Sýrie a Barmy.

„Severní Korea zřídila důmyslně fungující mezinárodní síť pro obchodování se zbraněmi a vojenským materiálem, a vývoz zbraní se stal jedním z hlavních zdrojů příjmů valut,“ píše se ve zprávě.

Stejně jako dříve, komise tvrdí, že KLDR obchází sankce OSN a finanční a další transakce maskuje prostřednictvím zahraničních subjektů, fiktivních firem, neformálních směnných mechanismů a kurýrů s hotovostí. Materiál je po částech vyvážen většinou dopravními letadly, které cestou do cílové země nepotřebují mezipřistání.

CNN s odvoláním na nejmenovaného diplomata uvedla, že vydání zprávy šest měsíců zdržovala Čína, jediný spojenec mezi sousedy KLDR. Během tohoto půl roku mimo jiné severokorejské vedení navštívilo Čínu a v Pchjongjangu byl zahájen proces předávání moci Kim Čong-unovi, synovi vůdce Kim Čong-ila.

Rada bezpečnosti OSN naposledy zpřísnila sankce vůči KLDR vloni poté, co Severokorejci uskutečnili druhou nukleární zkoušku.

Reklama

Související články

KLDR chce zesílit jaderné zastrašování

Severní Korea by měla posílit své "jaderné odstrašování" v reakci na hrozby Spojených států. Prohlásil to ve středu náměstek severokorejského ministra...

Do Jižní Koreje uteklo 20 000 Severokorejců

Odhadem okolo 100 000 Severokorejců se skrývá v Číně poté, co uprchli ze své vlasti, kterou sužuje diktatura a hlad. Téměř 20 000 jich uprchlo do Jižní Koreje,...

Výběr článků

Načítám