Hlavní obsah

Znovuzvolený čadský prezident je po smrti

N'Djamena

V Čadu v úterý zemřel prezident Idriss Déby, který ve volbách 11. dubna získal další prezidentský mandát. Oznámila to armáda. Její mluvčí citovaný agenturou AFP oznámil, že prezident zemřel na následky zranění, jež utrpěl na severu země, kde armáda bojuje s povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Zesnulý prezident Idriss Déby

Článek

Stanice BBC oznámila, že byla rozpuštěna vláda a parlament a příštích 18 měsíců zemi povede vojenská rada. Podle agentury AP stane v jejím čele Débyho sedmatřicetiletý syn Mahamat Idriss Déby. Počínaje úterkem platí mezi 18:00 a 5:00 zákaz vycházení.

Právě v úterý na základě předběžných výsledků vyhlásili Débyho vítězem prezidentských voleb. Osmašedesátiletý politik tak získal už šestý mandát a podle předběžných výsledků ho volilo 80 procent lidí. Mnoho opozičních politiků ale volby bojkotovalo.

Vláda schválila vyslání vojáků do Mali, Nigeru a Čadu

Domácí

Členové jeho kampaně v pondělí oznámili, že se prezident vydal na frontu, aby se připojil k armádním oddílům, jež bojují proti teroristům. Armáda v pondělí oznámila, že s Frontou pro změnu a svornost v Čadu (FACT) bojuje od 11. dubna a že v bitvách přišlo o život 300 rebelů a pět vojáků.

„S velkou bolestí Čaďanům oznamujeme, že dnes, v úterý 20. dubna 2021 zemřel prezident Déby,” sdělil armádní mluvčí Azem Bermandoa Agouna.

Smrt vzbudila spekulace

Kolem prezidentovy smrti se ale rychle objevily spekulace. Podle BBC byl zraněn v bojích v oblasti Kanem na západě státu. Toto území je ale vzdálené jenom 400 kilometrů na sever od hlavního města, přičemž předchozí zprávy hovořily o tom, že FACT bojuje mnohem více na severu.

Čtyřiačtyřicet vězňů umřelo horkem v čadské věznici

Svět

Odborníci, jež oslovila BBC, poukázali na to, že si armáda počíná neústavně, protože podle ústavy má v případě prezidentovy nepřítomnosti či smrti přejít vedení státu na předsedu parlamentu.

AP píše, že armáda tvrdí, že se Déby ujal „hrdinného velení boje proti teroristům, kteří přišli z Libye” a po zranění byl převezen do Ndjameny. Zahraniční pozorovatelé citovaní AP ale vznášejí pochybnosti nad tím, jak je možné, aby byl zabit prezident v situaci, kdy armáda sama z bojů hlásí jenom pět mrtvých. Přinejmenším to vyvolává pochybnosti o jeho ochrance.

„Stále nevíme všechno. Nabízejí se otázky o tom, jak armáda odhadla boje a jak její rozvědka posoudila nebezpečí,” sdělil poradce pro zpravodajské otázky Laith Alkhouri.

Analytik Cameron Hudson si myslí, že zatím není důvod domnívat se, že šlo o armádní puč. „Každý, kdo Débyho znal, ví, že říkával, že 'když se postavíte do čela jednotek, ucítíte střelný prach',” řekl Hudson. Déby podle něj s oblibou na bojiště jezdil.

Povstalci, kteří působí v libyjském pohraničí, ve volební den napadli pohraniční post a začali postupovat jižně do Čadu.

Déby se dostal k moci v roce 1990 a patřil k nejdéle vládnoucím prezidentům na kontinentě. Byl oceňovaným spojencem Francie v boji proti islámským extremistům působícím v Africe. Poskytl útočiště francouzské misi Barkhane a dodával čadské vojáky do mise v severním Mali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám