Hlavní obsah

Zkáza Baham po řádění hurikánu: 70 tisíc lidí bez jídla a pitné vody, přes 20 mrtvých

Počet obětí, které má na svědomí řádění hurikánu Dorian na Bahamách, vystoupal už na více než dvě desítky, napsala agentura DPA s odvoláním na tamějšího ministra zdravotnictví Duaneho Sandse. Tragická bilance ale není s největší pravděpodobností konečná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu Dorian na BahamáchVideo: Reuters

 
Článek

Nejméně 17 lidí zahynulo na ostrově Abaco a tři na Grand Bahama. Další tři lidé zemřeli v nemocnici na New Providence.

Akutní pomoc nezbytnou k přežití potřebuje na bahamských ostrovech Abaco a Grand Bahama asi 70 tisíc lidí, uvedl zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Mark Lowcock. OSN prozatím uvolnila jeden milion dolarů (23,4 milionu korun) k zajištění vody, jídla a ubytování.

Dorian, hurikán nejvyšší, páté kategorie, zasáhl Bahamské ostrovy v neděli. Vítr dosahoval v nárazech rychlosti 300 kilometrů v hodině. Byl to nejničivější hurikán na Bahamách od počátku moderního měření. Neštěstím pro Bahamské souostroví bylo, že se živel přestal téměř pohybovat a jeho úder pokračoval i v pondělí a částečně v úterý.

Ve středu večer místního času (ve čtvrtek nad ránem SELČ) se nacházel nad mořem u hranic mezi americkými státy Georgie a Jižní Karolína a mířil severovýchodním směrem rychlostí 13 kilometrů v hodině. Hurikán po lehkém zeslabení opět nabírá na síle. Vítr, jenž ho doprovází, má nyní rychlost 185 kilometrů v hodině.

Foto: Social Media, Reuters

Ostrov Abaco v Bahamském souostroví zdevastoval hurikán Dorian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám