Hlavní obsah

Zemřel herec David Gulpilil

Canberra

Ve věku 68 let zemřel v pondělí jeden z nejproslulejších australských herců David Gulpilil. Informaci o jeho úmrtí médiím oznámil premiér Jižní Austrálie Steven Marshall.

Foto: Profimedia.cz

David Gulpilil

Článek

„S hlubokým zármutkem sdílím s lidmi z Jižní Austrálie zprávu o úmrtí ikonického a jedinečného umělce, který tvořil historii australského filmu a na plátně reprezentoval původní obyvatele – Davida Gulpilila Ridjimirarila Dalaithngu,“ řekl Marshall.

Gulpilil, kterému lékaři před čtyřmi lety diagnostikovali rakovinu plic, pocházel z klanu Mandhalpingu původních obyvatel Austrálie Yolŋu. Ve světě se nejvíce za svou padesátiletou kariéru nejvíce proslavil jako Neville Bell ve filmu Krokodýl Dundee. Zahrál si také ve snímku Charlieho země, Goldstone, Poslední vlna, Cesta nebo Chlapec a pelikán.

Deník The Guardian o něm v březnu letošního roku psal jako o titánovi australské kinematografie.

Jeho poslední film byl biografický a nesl název Jmenuji se Gulpilil. Vydán byl na začátku letošního roku a vzrůstaly obavy, že se herec ani nedožije jeho dokončení. „Nikoho ale nakonec nepřekvapilo, že při premiéře David vystoupil před publikum a dočkal se ovací ve stoje,“ uvedl Marshall.

Lékaři přitom rakovinu plic diagnostikovali herci začátkem roku 2017 a ve své prognóze mu dávali pouhých šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám