Hlavní obsah

Zemřel brutální velitel věznice Rudých Khmerů zvaný Duch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

Ve věku 77 let zemřel někdejší velitel neblaze proslulé kambodžské věznice S-21 Kang Kek Ieu zvaný Duch, který byl odsouzen na doživotí za účast na vraždách a mučení a za zločiny proti lidskosti za vlády Rudých Khmerů. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velitel věznice Rudých Khmerů zvaný Duch na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Duch zemřel dnes v 0:52 místního času (v úterý v 19:52 SELČ) v khmerské nemocnici sovětského přátelství,” uvedl mluvčí Mezinárodního trestního tribunálu pro Kambodžu, „podrobnosti o tom, na co zemřel, nemohu sdělit,” dodal.

Brutální velitel kambodžské věznice přezdívaný Duch dostal doživotí

Svět

Kang Kek Ieu, přezdívaný Duch (v různých jazycích se vyslovuje různě - mimo jiné dyš, duš nebo duk), byl prvním představitelem režimu Rudých Khmerů, kterého tribunál odsoudil.

Foto: Reuters

Kang Kek Ieu, zvaný Duch

Kang Kek Ieu stál v 70. letech v čele odboru vnitřní bezpečnosti Santebal a spadal pod něj dohled nad nechvalně známou kambodžskou věznici S-21, v níž zahynulo až 17 000 lidí. Za vlády Rudých Khmerů v druhé polovině 70. let bylo v Kambodži zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí.

Přečtěte si rozhovor s přeživším z věznice S-21
Přežil hrůzné vězení Rudých Khmerů, dnes se snaží varovat celý svět

Tribunál v Kambodži od zahájení činnosti v roce 2006 zatím odsoudil jen tři vedoucí představitele režimu Rudých Khmerů, všechny k doživotnímu vězení. Prvním byl Kang Kek Ieu, následovali ho hlavní ideolog Rudých Khmerů Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan. Vůdce Rudých Kmerů Pol Pot zemřel v roce 1998.

Dva bývalí vůdci Rudých Khmerů byli odsouzeni za genocidu

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám