Hlavní obsah

Zemřel autoritářský zimbabwský exprezident Mugabe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare
Aktualizováno

První prezident Zimbabwe, autoritářský vůdce Robert Mugabe, zemřel ve věku 95 let po dlouhé nemoci. S odvoláním na sdělení jeho rodiny o tom v pátek informovala stanice BBC. Informaci potvrdil na Twitteru současný prezident Emmerson Mnangagwa.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Robert Mugabe na snímku z roku 2017

Článek

Agentura Reuters napsala, že exprezident zemřel v Singapuru. Tam se Mugabe léčil od dubna.

Jeho nástupce Emmerson Mnangagwa dal najevo „nejhlubší smutek” a označil Mugabeho za „otce zakladatele Zimbabwe a ikonu osvobození”.

Z bojovníka za svobodu diktátor 

Mugabe se narodil 21. února 1924 v tehdejší Rhodesii. V roce 1964 byl uvězněn za kritiku vlády na více než deset let. V roce 1973, když byl ještě ve vězení, si jej zvolila do čela skupina Zimbabwská africká národní Unie (ZANU), kterou spoluzakládal. Ta vedla boj za svobodu.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Robert Mugabe

Mugabe vyhrál první volby, které se konaly po vyhlášení nezávislosti země, a v roce 1980 se stal premiérem. V roce 1987 funkci premiéra zrušil a stal se prezidentem. Opozici tvrdě potíral a státu vládl železnou rukou až do listopadu 2017, kdy se v zemi chopila moci armáda a donutila ho k rezignaci.

Vyvlastněním půdy bělochů uvrhl zemi do krize

Zpočátku byla jeho vláda vítaná, protože zajistil černošské většině přístup ke vzdělání a zdravotnictví. Po vyvlastnění půdy a majetku zimbabwských bělošských farmářů v roce 2000 přestaly zemi finančně podporovat západní státy. Vyvlastnění půdy a následné reformy uvrhly Zimbabwe do vleklé hospodářské krize, kterou ještě umocňovala korupce. Zimbabwe za Mugabeho vlády v poslední dekádě čelilo hyperinflaci, takže se muselo vzdát vlastní měny a platilo se ekvivalentem dolaru.

Přes hospodářské potíže Mugabe a jeho žena Grace vedli okázalý a nákladný způsob života.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Robert Mugabe při projevu v roce 2019

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám