Hlavní obsah

Zastavte nábor nezletilých vojáků, chtějí po britské vládě neziskovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidskoprávní organizace žádají britskou vládu, aby přestala odvádět nezletilé chlapce do armády. Ta přijímá uchazeče už od šestnácti let.

Ilustrační foto

Článek

„Ti, kteří jsou odvedeni v 16, procházejí intenzivním a dlouhotrvajícím stresem vojenského výcviku, kde podle rekrutů i jejich rodičů zažívají špatné zacházení. Takřka jeden ze tří nezletilých z armády odejde či je propuštěn, což znamená, že každý rok stovky mladých lidí, kteří odešli ze školy, aby se stali vojáky, jsou bez práce a bez vzdělání,“ napsali v dopise adresovaném vládě např. britská pobočka Amnesty International, Human Rights Watch (HRW), ale také komisaři pro děti ze Skotska, Walesu a Severního Irska.

Žádají proto, aby armáda odváděla rekruty až od 18 let. Statistiky navíc ukazují, že nezletilé dívky v ozbrojených silách si za posledních šest let nejméně 16krát formálně stěžovaly na sexuální násilí.

Do boje s Islámským státem vyrazila největší britská letadlová loď

Zahraniční

V britské armádě je zhruba čtvrtina nezletilých. To je v rozporu s praxí ve většině ostatních zemí, které rekrutují pouze zletilé, zdůraznila nadace Mezinárodní síť pro práva dítěte (CRIN). Podle ní by na pokrytí uvolněných pozic stačil jen malý nárůst náboru dospělých.

„Nábor nezletilých nabízí pro ně, armádu i společnost řadu výhod. Skýtá možnost kvalitního odborného vzdělání pro ty, kteří si vyberou kariéru v ozbrojených silách,“ upřesnilo ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám