Hlavní obsah

Zaměstnanci firmy Huawei spolupracovali s armádou

– New York

Zaměstnanci čínské firmy Huawei spolupracovali na nejméně deseti výzkumných projektech s čínskou armádou, oznámila ve čtvrtek agentura Bloomberg. Projekty, o jejichž existenci prý vedení firmy nevědělo, se týkaly širokého spektra témat od umělé inteligence po radiokomunikace.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Agentura Bloomberg napsala, že zaměstnanci firmy Huawei spolupracovali s pátracím oddělením čínské ústřední vojenské komise, což je nejvyšší orgán čínských ozbrojených sil. Výzkum se soustředil na vytěžování a třídění videí šířených online. S čínskou Národní univerzitou obranných technologií zkoumali možnosti shromažďování a analýzy satelitních snímků.

Americká agentura získala tyto informace z veřejných zdrojů a online databází využívaných čínskými vědci a průmyslovými experty. Autoři dokumentů se označovali za zaměstnance firmy Huawei. Jejich spolupráce s armádou trvala přinejmenším deset let.

„Huawei nic neví o tom, že její zaměstnanci o své vůli pracovali na výzkumných projektech,” řekl agentuře Reuters mluvčí společnosti Joe Kelly. Firma tvrdí, že s čínskou armádou na žádných výzkumných nebo vývojových projektech nespolupracuje a zakázky pro armádu nemá.

Čínská společnost je už rok vystavena kritice západních států, které ji podezírají ze spolupráce s čínskými tajnými službami a varují před využíváním jejích produktů při budování vyspělých komunikačních sítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám